В Україні створять агенство гарантування кредитів для фінансування купівлі землі фермерами

6 вересня 2019 791 0
В Україні створять агенство гарантування кредитів для фінансування купівлі землі фермерами

Світовий банк (СБ) пропонує уряду України розглянути створення агентства часткового гарантування кредитів як спеціального фінансового інструмента, що дасть змогу малим і середнім сільгоспвиробникам отримувати фінансування на придбання землі після запуску ринку. Повідомляє interfax.com.ua.

«Часткове гарантування кредитних внесків — найкращий варіант для України», — сказав провідний спеціаліст фінансового сектора СБ Ваге Варданян.

За його словами, щонайменше половина країн світу впровадила державні часткові гарантії (ЧГ) як спосіб полегшити доступ до кредитів, є також практика створення спеціалізованих ЧГ, призначених саме для сільського господарства, наприклад у Мексиці та Колумбії.

Для отримання ЧГ фермер звертається по позику до банку, який аналізує заяву та визначає потребу в частковому гарантуванні, далі банк звертається до агентства гарантування кредитів. Останнє перевіряє критерії відповідності та здійснює аналіз ризиків, схвалює і надає часткову кредитну гарантію, отримує комісійну оплату від банку за видачу гарантії. Далі банк надає позику, забезпечену частковими гарантіями.

Крім того, СБ зазначає, що агентство (компанія/фонд) гарантування кредитів зазвичай небанківський фінзаклад, має власні управління, менеджмент, капітал, операційні процедури. Правова структура агентства допускає змішаний тип власності на певному етапі, уряд не завжди 100% власник. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, здійснює нагляд, як за небанківською фінансовою інституцією.

Читати за темою: Милованов повідомив про готовність 35 варіантів запуску ринку землі

За даними СБ, для часткового гарантування витрат фермерів на купівлю землі необхідно близько $500 млн.

При цьому, гарантувати пропонується до 50% суми позики. Переважно гарантії надаються не більше ніж на сім років. Цінова політика має покривати ризики, адмінвитрати та гарантувати фінансову стійкість ЧГ (орієнтовно 1,5-2,5% на рік).

Максимальний кредитний leverage — 1:4.

Орієнтовно, за підрахунками СБ, до кінця жовтня цього року можна встигнути розробити й узгодити з усіма зацікавленими сторонами необхідну документацію для запуску компанії, створити компанію — в жовтні-лютому 2019 р.

Виконано за допомогою Disqus