Дерегуляція забезпечить аграріям дешеві добрива

2 листопада 2015 60 0
Дерегуляція забезпечить аграріям дешеві добрива
Кurkul.comДерегуляція забезпечить аграріям дешеві добрива

Верховна Рада України на початку листопада має розглянути законопроект з дерегуляції в агропромисловому комплексі, пишуть «Новини співпраці з ЄС».

Законопроект може принести особливий ефект у спрощенні реєстрації добрив, насамперед це стосується популярної у наших аграріїв аміачної селітри.

Читати по темі: Скасують 22 дозвільні процедури у АПК

«У нас вона зареєстрована на десяток українських та російських виробників. Ніхто інший постачати селітру на внутрішній ринок не може. При цьому 80% собівартості цього добрива складає газ — зрозуміло, російський. Через монополізм усередині України аміачну селітру продають десь на 55% дорожче, ніж за кордон. У законопроекті вона у числі 16 добрив, реєстрацію яких буде скасовано. Їх ми взяли зі списку у відповідному законі ЄС, де ті добрива також не потребують реєстрації», — зазначає один зі співавторів законопроекту, голова правління Центру ефективного законодавства Мар’ян Заблоцький.

За його словами, відкривається ринок для імпортерів. Нині обов’язкова реєстрація є непереборним бар’єром для цього, адже вона триває у середньому 500 днів і потребує сотень тисяч гривень.

«Очікувана економія для українських аграріїв у випадку скасування лише цього дозволу становить $220-$260 млн на рік. Причому зараз основна частина цієї суми фактично іде російському «Газпрому», з сировини якого виробляють добрива», — розповідає експерт.

Виконано за допомогою Disqus