В Україні 2 млн га земель в тіні — Апостол

19 вересня 2019 81 0
В Україні 2 млн га земель в тіні — Апостол

Із 10,5 млн га землі державної власності, близько 1,5 млн га — це землі непереоформленої спадщини та 480 тис. га невитребуваних паїв. За них не сплачуються податки. Фактично ці землі знаходяться в тіні. Про це під час земельного віче розповів радник міністра МВС, народний депутат VII скликання, співзасновник громадської організації Всеукраїнської асоціації пайовиків України Михайло Апостол.

«Популістичні заяви про зняття мораторію на продаж землі породили тіньовий ринок, шахрайські схеми та рейдерство. І наразі ми не знаємо скільки землі змінило власників, скільки землі викупили іноземці. Такий бардак, який наразі є в земельних відносинах, не може більше існувати. І з цим потрібно щось робити», — заявив Михайло Апостол.

Також він додав, що загроза продажу землі є в тих областях України, де люди отримують найменшу оплату за пай.

На думку голови асоціації пайовиків, ринку чи продажу землі, як такого не відбудеться, бо земля ніколи не була і не є товаром, тому що людина не приклала своєї праці для її виготовлення.

«Може відбутися продаж права постійного користування землі, як це є у всьому світі. Земля нікуди не дінеться, вона залишиться в Україні, її не можна перенести, перевезти, переробити, переплавити, це є земля. Держава повинна просто контролювати цей процес починаючи від агротехнологій, екології і аж до застосування незареєстрованих пестицидів. Якщо нові власники, які куплять право постійного користування, не будуть дотримуватись тих правил, які будуть встановлені на законодавчому рівні, держава повинна мати право забрати цю землю. І в подальшому надати в оренду чи продати іншому власнику. Іншого виходу немає. Це все є, і все діє в усіх економічно розвинутих країнах світу», — підсумував Михайло Апостол.

Читати за темою: В Україні поновили земельний міні-референдум

Виконано за допомогою Disqus