В Україні поновили земельний міні-референдум

18 вересня 2019 456 0
В Україні поновили земельний міні-референдум

В Україні поновили загальнодержавне опитування серед місцевих рад про необхідність зняття мораторію на продаж земель с/г призначення. Про це під час земельного віче розповів ініціатор опитування голова ГО «Кріпак», власник Dengoff AgroFamily Богдан Балагура.

Організатором віче виступив активіст земельної реформи Олексій Мушак, інформаційними партнерами — AgroPolit.com, Latifundist.com, Kurkul.com.

Богдан Балагура нагадав, що земельний міні-референдум проводиться в рамках проекту «Земля: голос громад» спільно з AgroPolit.com.

«Кріпак» розіслав  запити до місцевих рад (різних рівнів — сільських, міських, районних і селищних), щоб з’ясувати їхнє ставлення до мораторію. Зокрема, їм пропонувалося визначитися і  дати один із 4-х варіантів відповіді (проти відкриття ринку, розглядаємо це питання, не хочемо розглядати та за зняття мораторію). 

«Наразі ми поновили даний проект і вже розіслали загалом 4 тис. запитів, отримали 3,5 тис.  листів від місцевих рад… Що ми побачили? 1 200 рад різних рівнів говорять, що не визначились щодо зняття мораторію. Великі міста взагалі говорять, що їх питання це не стосується, бо  не мають такої землі. І лише 10 рад з усіх опитаних по Україні виступили за зняття мораторію. Тобто це статистика, яка не зобов’язує залишати мораторій, але вона дуже показова. Вона говорить про те, що уряду, в першу чергу, слід іти на місця і говорити з людьми про земельну реформу, бо завтра ці ж ради отримають ще 9 млн га державної землі. Їм потрібно показати варіанти поводження цією землею в умовах ринку», — зауважив Богдан Балагура.

Читати за темою: Російські інвестори не зможуть стати покупцями української с/г землі — заява

Виконано за допомогою Disqus