Ціни на бджолиний пилок в Україні впали більше, ніж в чотири рази

25 вересня 2019 131 0
Ціни на бджолиний пилок в Україні впали більше, ніж в чотири рази

Ціни на бджолиний пилок в Україні у порівнянні з минулим сезоном впали більше, ніж в чотири рази. Якщо рік тому закупівельні ціни на пилок були високими й сягали 180-200 грн/кг. То цьогоріч продати пилок можна не дорожче 40 грн/кг. Про це зазначають українські бджолярі, пише Agri-Gator.

«Рік тому закупівельні ціни на пилок були високими та сягали 180-200 грн/кг. Тоді дуже багато пасічників зрозуміли, що заробляти можна не лише продаючи мед, і почали вдосконалювати технології збирання пилку в вуликах. Це виявилося не таким складним завданням, що дозволило різко наростити пропозицію пилку вже у поточному сезоні», — йдеться у повідомленні.

Але, як виявилося, в Україні немає ефективного розуміння того, як експортувати пилок, тому після того, як внутрішній ринок було насичено, ціни почали стрімко падати.

Наразі продати пилок можна не дорожче 40 грн/кг. Враховуючи, що з кожного вулика можна зібрати не більше 2-3 кг пилку за сезон –— це відносно невеликі кошти — до 120 грн на вулик, або не більше 8% в загальній виручці від реалізації продукції.

Рік тому, питома вага пилку в виручці тих бджолярів, що робили акцент на цьому продукті, сягала 30% і більше.

Що стосується майбутнього цін на пилок, пасічники вважають, що вони будуть залишатися низькими, допоки не буде відпрацьовано механізмів ефективного експорту пилку з України. На фоні зниження виручки від реалізації меду внаслідок падіння цін на нього, зниження цін на пилок робить бджолярство в Україні ще менш вигідним бізнесом.

Нагадаємо, в Україні поточного тижня відбулось стрімке зниження середніх закупівельних цін на мед. Протягом кількох днів ціна впала з 32 до 28 грн/кг.

Виконано за допомогою Disqus