Україна обновила рекорд імпорту картоплі

30 вересня 2019 2285 0
Україна обновила рекорд імпорту картоплі
pixabay.com

В сезоні 2018/19 рр. (серпень-липень) імпорт овочів в Україну істотно перевищив попередній рекорд, який тримався дев'ять років — з сезону 2009/10 рр. Тоді імпорт овочів в країну за сезон вперше перевищив 200 тис. т і склав 208,5 тис. т. Минулого сезону він перевищив попередній рекорд відразу на 27% і досяг 264,1 тис. т. Повідомляє EastFruit.

Україна наростила імпорт майже всіх без винятку позицій овочів і картоплі, включаючи салатні культури і зелень. Головними позиціями імпорту овочів в Україну в вартісному вимірі були томати, цибуля, перець і огірки. За обсягом імпорту вперше лідирує ріпчаста цибуля, якої було ввезено за минулий сезон 87 тис. т — в 26 разів більше, ніж у попередньому сезоні.

Читати за темою: Україна продовжує імпортувати картоплю з Білорусі

Прогнози на врожай овочів в сезоні 2019/20 рр. були оптимістичними, проте вже в серпні, під час збирання нового врожаю, Україна почала активно імпортувати картоплю, чого раніше ніколи не було. Очікується, що у вересні буде перевищено черговий рекорд імпорту картоплі, оскільки ціни на нього зростають, попри очікуване збільшення загального обсягу виробництва картоплі та хороше просування його збирання.

«Після аналізу інформації про обсяги виробництва картоплі, яка надходить з регіонів, ми можемо зробити висновок, що фундаментальних факторів для зростання цін на ринку картоплі немає. Навіть навпаки, якби не ажіотаж на ринку, ціни на картоплю зараз би активно знижувалися, і були б нижчими за торішні», — сказав економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Наразі середня гуртова ціна на картоплю в Україні вже перевищила 10 грн/кг, хоча роком раніше вона становила близько 3,5 грн/кг.

Що стосується цибулі, моркви та інших видів овочів, то, поки що, ціни на них знаходяться на порівняно невисокому рівні. Хоча, безсумнівно, ажіотаж на ринку картоплі дозволяє підтримувати ціни і на овочі так званого борщового набору. Однак тут загрози зростання імпорту поки що немає, оскільки ціни в інших країнах не суттєво нижчі.

Виконано за допомогою Disqus