Сезон цукроваріння на Волині завершиться раніше

30 вересня 2019 162 0
Сезон цукроваріння на Волині завершиться раніше
Kurkul.comСезон цукроваріння на Волині завершиться раніше

Цього року через зменшення посівних площ під цукровими буряками, сезон цукроваріння на Гнідавському цукровому заводі завершиться на місяць раніше, ніж минулого року. Про це повідомив директор підприємства Ростислав Новосад, передає «Волинь24».

За його словами, агропідприємства бурякосіючої зони Гнідавського цукрозаводу зменшили площі посівів цієї культури приблизно на 20% через низьку ціну на цукор. Підприємство розраховується із здавачами цукросировини готовою продукцією.

«Звісно, краще було б, якби ми платили грішми, але для цього потрібні величезні обігові кошти. Їх не може дати ні кредит в банку, бо треба шалені відсотки платити, ні ми не можемо мати відразу такі гроші. Тому що вони величезні. Тому доводиться працювати на давальницьких умовах», — пояснює Ростислав Новосад.

Він додав, що фермерські господарства виключили зі своєї сівозміни цю культуру у зв’язку зі збитковістю вирощування.

«Як наслідок, немає що переробляти заводам, і вони закриваються. Виживають сильніші, які ще мають якісь запаси, які модернізували підприємства, як ми, які мають хорошу фінансову ситуацію», — зазначив Ростислав Новосад.

Цього року на Гнідавському цукровому заводі планують переробити близько 400 тис. т цукрових буряків. Торік було значно більше — близько 500 тис. т.

«Сезон цього року буде тривати орієнтовно чотири місяці. Розпочався він 14 вересня, хоча людей набрали на роботу ще наприкінці серпня, і будемо працювати до перших чисел грудня. Торік закінчили у перших числах січня», — розповів директор підприємства.

За його словами, цей рік кращий, ніж минулий, за врожайністю, проте значно гірший за якістю цукросировини. Майже 70-80% буряків вражені церкоспорозом та іншими кореневими гнилями.

Виконано за допомогою Disqus