Лопух в Україні можна вирощувати в промислових масштабах

13 жовтня 2019 424 0
Лопух в Україні можна вирощувати в промислових масштабах
agro-yug.com.ua

Лопух може давати високі врожаї на глибоких вільних дренажних текстурованих ґрунтах. Вирощування лопуха в південних регіонах України наразі не є популярним напрямком — в промислових масштабах його не вирощують. Але це саме та ніша, яка може приносити відчутний прибуток, адже конкуренція на цьому ринку практично непомітна. Повідомляє agro-yug.com.ua.

Наприклад, в Японії виробництво лопуха оцінюється у 180 тис. т/рік з 14 тис. га.

З них: 140 тис. т споживається;

  • 10 тис. т використовуються для торгівлі охолодженими, нарізаними коренями лопуха;
  • 500 т висушується;
  • 200 т заморожується;
  • частина, що залишилася, використовується як вихідна сировина.

Сировина лопуха має попит й у фармацевтичному та косметичному виробництві. До того ж культивування лопуха може стати базою для розширення різноманітності одержуваної харчової продукції, бо інтерес до нових, смачних та ще й лікувальних продуктів швидко зростає.

Масло реп’яха знайшло застосування в промисловості: у миловарінні, виготовленні оліфи та обгорткового паперу, в експлуатації гіроскопічних приладів.

Окрім цього, лопух має широке застосування й в медицині. Він містить хімічні речовини, які можуть пригнічувати бактерії та запалення. Препарати з кореня лопуха мають сечогінні, жовчогінні, потогінні і дезінфікуючі властивості, прискорюють формування інсуліну у підшлунковій залозі, цілюще позначаються на обміні речовин тощо.

Важливу роль препаратів лопуха передбачають учені в майбутньому в терапії онкологічних захворювань. Протипухлинний ефект біологічно активних речовин, що містяться в коренях лопуха зараз вже описаний в багатьох дисертаціях науковців.

Читати за темою: Огляд перспективних нішевих напрямків у садівництві та овочівництві

Виконано за допомогою Disqus