Оприлюднено альтернативний законопроект про вільний ринок землі

11 жовтня 2019 1046 0
Оприлюднено альтернативний законопроект про вільний ринок землі
Kurkul.comОприлюднено альтернативний законопроект про вільний ринок землі

У парламенті зареєстрували законопроект про ринок землі № 2178-10, який може стати основним при впровадженні земельної реформи в Україні. Він розроблений 14-а депутатами під керівництвом голови комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народний депутат («Слуга народу») Миколи Сольського. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Документ є альтернативний до урядового законопроекту про ринок землі в Україні №2178. Його ключові положення виглядають так:

  • зменшити обмеження по концентрації земель в межах області з 15% до 8%;
  • ввести обмеження по концентрації земель в межах ОТГ у розмірі 35%;
  • ввести перехідний період до 1 січня 2024 р., під час якого юридичні особи, бенефіціарні власники яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави, не зможуть набувати у власність землі с/г призначення державної, комунальної власності, а також пайові землі, за винятком тих земель, які на момент набрання чинності законом вже є в оренді, емфітевзисі таких юридичних осіб та за умови, що такі юридичні особи створені не менше, ніж 3 роки до набрання чинності законом;
  • набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення:
  1. громадяни України;
  2. юридичні особи України, створені за законодавством України;
  3. територіальні громади;
  4. держава.

Іноземці та особи без громадянства можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в порядку спадкування за законом, але зобов’язані здійснити їх відчуження протягом одного року з дня набуття права власності.

Повний текст законопроекту можна переглянути за посиланням.

 

Виконано за допомогою Disqus