Вітчизняну селекційну продукцію треба популяризувати

9 листопада 2015 77 0
Вітчизняну селекційну продукцію треба популяризувати
Кurkul.comВітчизняну селекційну продукцію треба популяризувати

Державне сортовипробування потребує вдосконалення, так вважає член ученої ради Миронівського інституту пшениці, директор Українського інституту експертизи сортів рослин, професор Сергій Мельник, пише прес-служба Миронівського інституту пшениці.

«Свого часу сортами Миронівського інституту засівались дуже великі площі. На жаль, нині понад 50% сортів пшениці та ячменю у виробництві України іноземні, до того ж на державне сортовипробування зарубіжні компанії подають вже не тільки сорти, а й гібриди, насіння яких треба купувати кожного року», — зазначає експерт.

За його словами, наразі немає ніяких заборон на продаж сортів та користування ними, на наповнення зернового ринку. Не введено економічну складову у просуванні вітчизняної селекційної продукції.

«Фінансувати установи системи НААН потрібно не лише для розробки наукової продукції, а й для її впровадження. Постає нагальне завдання — не тільки створити новий сорт, але й широко впровадити його у виробництво та супроводжувати увесь період використання», — наголосив Сергій Мельник.

На його переконання, Миронівський інститут пшениці повинен виробляти селекційний продукт на перспективу з урахуванням майбутнього попиту виробництва. У нинішніх умовах необхідно враховувати зміни клімату та спрямовувати селекційну роботу на екологічну стабільність нових сортів, якою завжди вирізнялись миронівські сорти.

Виконано за допомогою Disqus