Погода сприяла зниженню активності сисних шкідників у посівах озимих культур

10 листопада 2019 1104 0
Погода сприяла зниженню активності сисних шкідників у посівах озимих культур
SuperAgronom.com

Агрокліматичні умови у вигляді поступового зниження температури повітря в нічні та денні години уповільнили активний розвиток і шкідливість сисних шкідників у посівах озимих зернових культур. Разом з тим, вищезазначені погодні умови сприяли розвитку та поширенню хвороб рослин. Повідомляє SuperAgronom.com.

За даними фітосанітарного моніторингу Держпродспоживслужби, наразі на полях спостерігається малоактивне живлення злакових мух (шведської, гессенської, чорної пшеничної, опомізи), за чисельності 0,6-4 екз. на кв.м, які пошкоджено 0,5-1% рослин.

Читати за темою: Осінній захист озимих допоможе запобігти втрати 10% урожаю

В степових, подекуди лісостепових та поліських областях, після випадіння опадів, у посівах озимої пшениці, розміщених здебільшого після стерньових попередників, активізувалось живлення личинок хлібного туруна (жужелиці), які за середньої чисельності 0,2-2, осередково 3 екз. на кв.м пошкодили до 5% рослин. Також, у посівах живляться гусениці озимої совки старших віків, які за чисельності 0,3-2 екз. на кв.м пошкодили до 2% рослин.

Вищезазначені погодні умови сприяли розвитку та поширенню хвороб, насамперед у ранніх загущених посівах озимої пшениці, де борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, кореневими гнилями уражено 0,5- 2, осередково до 6% рослин (Дніпропетровська, Житомирська, Кіровоградська, Львівська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська обл.). У посівах озимого ячменю сітчастим та звичайним гельмінтоспоріозом (Закарпатська, Львівська обл.) уражено 2-7% рослин, осередково борошнистою росою до 2% рослин (Львівська, Тернопільська обл.).

Зазначається також, що рослини озимих колосових культур здебільшого перебувають у фазах сходи — 3-й листок, початок кущення, озимий ріпак — у фазах сходи — 5-8 листочків, формування розетки. Стан посівів характеризується в основному як задовільний, на окремих площах сходи зріджені, що зумовлено недостатньою кількістю вологи в ґрунті під час посіву культур.

Виконано за допомогою Disqus