На Миколаївщині нове рейдерське захоплення за участю депутата Івануни

24 листопада 2019 4754 0
Ігор Івануна, депутат Миколаївської облради
Ігор Івануна, депутат Миколаївської облради

На Миколаївщині розвивається новий рейдерський конфлікт за участі депутата обласної ради від ВО «Батьківщина» Ігора Івануни. Сільськогосподарська техніка рейдерів знищує посіви озимої пшениці в Доманівському районі Миколаївської області. Поліція не втручається у конфлікт і не перешкоджає протиправним дія рейдерів. Це вже не перший випадок захоплення земель та урожаю, у причетності до якого фермери звинувачують держпосадовця. 

Про рейдерське захоплення нам повідомила Ірина Зоря, дружина голови СФГ «Орфей» Володимира Зорі, на землі якого зазіхає ніби-то новий орендар — ТОВ «Ніколь Агрозем».

Зі слів Ірини Зорі, на поля, що знаходяться в оренді СФГ «Орфей», і на яких посіяна озимина, 23 листопада заіхав трактор з плугом та почав переорювати посіви. На вимоги припинити знищення майбутнього урожаю порушники не відреагували. Так само бездіяла і поліція, що прибула на виклик. Натомість Ірині Зорі зателефонував сам Ігор Івануна, який заявив, що тепер є новим орендарем цього поля і буде його обробляти на законних підставах.

«На даному полі ми маємо договори оренди на майже 100% паїв. Лише одна ділянка була не зареєстрована в Мін'юсті, де померла власниця паю. Але договір оренди по цій ділянці вже був зареєстрвоаний в ДЗК. Зараз ми подали документи у комісію при Мін'юсті, яка має вирішувати такі питання подвійної реєстрації і чекаємо рішення. Якщо комісія не зробить нічого — будемо йти до суду», — говорить Ірина Зоря.

Оскільки поліція відмовилась зупиняти техніку рейдерів, працівникам господарства довелось боронити поля самотужки. Випроводити трактор вдалось лише на другий день, коли він уже переорав понад 20 га озимої пшениці.

Редакція Kurkul.com звернулась до сервісу Feodal.online, щоб перевірити кадастрову інформацію по даному полю. Виявилось, що в межах Доманівської селищної ради ТОВ «Ніколь Агрозем» має усього 4 земельних ділянки, з яких 1 — на вказаному полі, де відбувається рейдерське захоплення.

Спірна земельна ділянка на кадастровій карті поля

За словами засновника сервісу Feodal.online Андрія Дем'яновича, «Ніколь Агрозем» скористались поширеною в Україні схемою захоплення земель.

«Власниця паю померла, а орендар, який мав договір оренди ще з 2008 року та додаткову угоду від 2010 року з покійною, не встиг змінити сторону договору оренди і внести нові дані  в ДРРПНМ Мінюсту, чим і скористалась компанія «Ніколь Агрозем», та уклала договір оренди зі спадкоємцем земельної ділянки. Загалом такі конфлікти мають вирішуватись у судовому порядку і суд мав би скасувати факт подвійної реєстрації прав оренди на один і той же пай», — говорить експерт.

Але окрім встановлення істини щодо власного права оренди землі, Ірина Зоря очікує від суду також рішення по компенсації збитків з боку рейдерів, адже понад 20 га озимини, куди було внесено добрива, витрачено посівний матеріал, час та кошти, знищено варварськими діями «Ніколь Агрозем». До суми збитків додається і недоотриманий врожай на цій ділянці.

Виконано за допомогою Disqus