Молдова. Аграрії просять накласти мито на українське м'ясо

12 листопада 2015 96 0
Молдова. Аграрії просять накласти мито на українське м'ясо
Кurkul.comМолдова. Аграрії просять накласти мито на українське м'ясо

Фермери та птахівники Молдови звернулися до уряду з вимогою введення спецмита на імпорт м'яса з України, пише Аgrotimes.

Республіканська асоціація сільгоспвиробників UniaAgroProtect і Союз виробників птахівничої промисловості вимагають від влади Молдови якнайшвидшого повернення у 2015 р. і збереження у 2016 р. зниженої 8% ставки ПДВ на всю тваринницьку продукцію, а також введення спеціальних захисних мит на імпорт м'яса з України. В іншому випадку вітчизняні виробники м'яса залишають за собою право на протести.

«Незважаючи на те, що лист із вимогами сільгоспвиробники направили ще 13 жовтня на адресу голови парламенту, тодішнього прем'єр-міністра, голови парламентської комісії з питань сільського господарства і харчової промисловості і міністра фінансів, до теперішнього часу на нього не було ніякої реакції, у той час, як ситуація у тваринництві катастрофічна», — зазначив голова UniaAgroProtect Олександру Слусар.

Нині вітчизняні виробники м'яса стикаються з багатьма проблемами через істотну девальвацію лея, збільшення вартості кормів через посуху, зниження купівельної спроможності населення, нелояльну конкуренцію великих птахівницьких підприємств України, які масово постачають м'ясо на молдавський ринок без сплати митних зборів, істотне зростання імпорту м'яса з країн Європейського Союзу без сплати митних зборів, через збільшення тарифів на газ і електроенергію.

Як зазначається у листі, вітчизняні виробники м'яса сьогодні не можуть платити 20% ПДВ, тим більше, що є різниця між його стандартною ставкою і зниженою ставкою у 8% на зернові, придбані для годівлі тварин і птиці.

Спеціальна парламентська комісія, яка розробляла так званий сільськогосподарський пакет законів, констатувала, що, за даними Мінекономіки, молдавський ринок наповнений українським м'ясом і вітчизняних його виробників необхідно захистити. Передбачалося, що відомство ініціює введення спеціальних захисних заходів для захисту місцевих виробників від дешевого українського м'яса. Проте до цих пір ці заходи не були прийняті, і стан молдавських виробників м'яса ще більше погіршився.

Олександру Слусар зазначив, що введення спеціальних мит на імпорт м'яса з України дозволить не тільки захистити вітчизняних виробників м'яса, але й поповнити бюджет країни.

Виконано за допомогою Disqus