В Україні створили асоціацію із захисту прав агрокомпаній з іноземним капіталом

27 листопада 2019 89 0
Олексій Сидоров, голова «Асоціації аграріїв України»
Kurkul.comОлексій Сидоров, голова «Асоціації аграріїв України»

В Україні зареєстрували «Асоціацію аграріїв України» щодо захисту прав та інтересів аграрних компаній з іноземним капіталом. Про це в коментарі Latifundist.com повідомив голова «Асоціації аграріїв України» та директор зі стратегії та розвитку компанії Agromino Олексій Сидоров.

«Асоціація аграріїв України» покликана об'єднати всіх аграріїв з іноземним капіталом, які виступають за чесну конкуренцію, за розвиток прозорих ринкових відносин і збереження рівних можливостей для всіх гравців!», — прокоментував Олексій Сидоров.

За словами голови «Асоціації аграріїв України», український агросектор створює сотні тисяч робочих місць, близько 50 млрд грн сплачених податків на рік, а також половину валютної виручки.

«Це все досягнення галузі, у якій працюють компанії як з українським капіталом, так і з іноземним. Завдяки цьому Україна має можливості виходити на зовнішні ринки. Але в зв'язку з відкриттям ринку землі, ми бачимо насадження суспільству неправильного тези про те, що іноземний капітал в АПК — це зло і його потрібно обмежити. Це в корені неправильно і роз'єднує аграріїв країни», — вважає Олексій Сидоров.

Він вважає, що український агросектор піднявся на високий рівень за допомогою іноземного капіталу.

«За ці роки іноземні інвестиції нарівні з українськими допомогли створити умови, щоб агросектор вийшов на провідні позиції в світі. А значить ми, ті хто вже працює в Україні і створює тут робочі місця, маємо такі ж права і повинні бути рівноправними учасниками ринку. Інакше, це буде дискримінація, що недозволено з позиції, як чинного українського законодавства, так і міжнародного права», — пояснює Олексій Сидоров.

Голова «Асоціації аграріїв України» також озвучив ряд першочергових завдань організації.

«Гарячий питання — відкриття ринку землі. Так званих «іноземців» — власників агрокомпаній хочуть виключити з цього процесу, не дозволивши їм купувати землю. Як я вже сказав — це неправильно, тому що ламає всю логіку і структуру устрою АПК України. Іноземний капітал є практично у половини учасників ринку, включаючи публічні компанії, які вийшли на IPO, і фермерів. Якщо вчитатися в логіку прийнятого в першому читанні земельного законопроекту 2178-10, то формулювання «іноземний інвестор» можна застосувати до багатьох», — зауважує Олексій Сидоров.

Збереження цієї норми, на думку експерта, призведе до того, що український агробізнес і фермери, які мають у своїй структурі іноземний капітал або подумують про таку співпрацю, будуть позбавлені права працювати на землі, будуть позбавлені можливості залучення зовнішнього фінансування.

«Тому завдання №1 для новоствореної асоціації полягає в недопущенні дискримінації в ході запуску земельної реформи за принципом походження капіталу», — розповів він.

Крім відстоювання рівного доступу компаній з іноземним капіталом на ринок землі про покупки с/г земель, асоціація також буде займатися і іншими завданнями. За його словами, серед них: законодавче врегулювання земельних відносин, зокрема, оренди; реєстрація прав та власності: боротьба з рейдерством, залучення інвестицій і впровадження інновацій в АПК, навчання і освіта працівників агросектору.

«Частка одних тільки чистих іноземних інвесторів в агробізнесі України сьогодні становить до 10% ринку — це 3,5 млн га в обробці, майже 2% працівників від усього працездатного населення України. Це конкурентні і офіційні заробітна і орендні плати, не менше $350 млн податків на рік і це врешті-решт і найголовніші лобісти інтересів України у себе на батьківщині. Тому я закликаю всі аграрні компанії і перш за все з іноземним капіталом України приєднуватися до нас в якості членів асоціації, і вже разом відстоювати наші з вами інтереси, і інтереси України в цілому. Асоціація буде боротися за рівноправність і відкритість ведення бізнесу, проти популізму і будемо тримати курс на відкритий і конструктивний діалог з українським суспільством, політичними силами і владою!» — каже він.

Олексій Сидоров уточнив, що найближчим часом він публічно презентує список учасників асоціації і озвучить разом з ними детальніші плани по відстоюванню інтересів її учасників в земельному питанні.

Хто бажає вступити в асоціацію звертайтеся за телефоном і пишіть на електронну пошту вказану на сайті Асоціації — www.aau.in.ua

Виконано за допомогою Disqus