Кластер відродить льонарство

12 листопада 2015 27 0
Кластер відродить льонарство
Кorusno.com.uaКластер відродить льонарство

Відродити льонарство на Поліссі можливо, повідомляє власник агрокомпанії «Зоря» Ірина Костюшко, пише Аgrotimes.

«Аграрії спроможні відродити на Поліссі льонарство і на більш високому рівні. І саме кластер стане рушійною силою у збільшенні експорту й залученні іноземних інвестицій. Хто ж має бути ініціатором його створення: бізнес чи влада? На мою думку, бізнес», — переконана експерт.

За її словами, це стійка інституція, яка швидше реагує на зміни і здатна вибудувати систему навколо того, що цікавить людей нині і цікавитиме через 10 років. А владі слід визначити через національні конкурси найперспективніших і підтримувати їх протягом п’яти років.

«Аби врешті налагодилися бізнес-зв’язки між усіма ланками та запрацювали, наче чіткий годинниковий механізм. Як у Бразилії, де, завдяки належній держпідтримці, а відтак – розвитку кластера, 1% території підсолоджує життя половині планети», — упевнена вона.

На думку Ірини Костюшко, ефективність кластера залежить від наявності ресурсів, місцевих традицій та центрів знань. Кластер льону на Поліссі, здатний залучити інвесторів для будівництва заводів із переробки цієї культури і гарантувати необхідні обсяги сировини за усіма відповідними стандартами.

«Фермерів об’єднала б нагальна потреба формувати належні площі посівів льону, а згодом — і товарні партії (для гарантованого збуту переробникам за ринковою ціною) та спільної закупівлі всіх необхідних ресурсів для дотримання агротехнології. Участь держави була б найприйнятнішою у вигляді дешевих кредитів чизниження митного оподаткування (для збільшення експорту)», — розповідає експерт.

Також додає, що додана вартість, що народжуватиметься у кластері, неодмінно стане доданою цінністю для тутешніх сільгоспвиробників, — підвищивши добробут їхнього села і забезпечивши роботою усіх, хто цього потребує.

Виконано за допомогою Disqus