Компанії з іноземними інвестиціям запропонували альтернативне рішення земельного питання

18 грудня 2019 78 0
Олексій Сидоров, голова Асоціації аграріїв України
Kurkul.comОлексій Сидоров, голова Асоціації аграріїв України

Представники організації, яка об’єднує господарства з іноземними інвестиціями, які працюють в Україні запропонували законотворцям альтернативне рішення земельного питання. Асоціація аграріїв України звернулася з заявою до урядовців і народних депутатів. Підписав документ голова асоціації Олексій Сидоров, про це повідомляє AgroPolit.com.

Текст заяви:

«ААУ від початку виступало проти будь-якої дискримінації одних на користь інших! Необхідно розуміти, що в Україні за двадцятиріччя мораторію, а, швидше, всупереч йому, сформувалася самодостатня і ефективна галузь економіки. Сьогодні з цим потрібно рахуватися, якщо ми не хочемо знищити те, що маємо, те, що ще залишилося! Всі наші аграрії, як великі так і малі, за ці роки не просто навчилися мирно співіснувати один з одним, але і вступили в активну кооперацію та співпрацю один з одним — зараз звести їх лобами, означає створити у галузі хаос...

Аби цього не сталося, для того, щоб система продовжувала свою роботу і розвиток, сьогодні усі учасники мають отримати законну можливість продовжувати працювати зі своїми пайовиками, які обрали від початку, довіривши свою землю тій чи іншій компанії, і виплачувати таким пайовикам вартість їхньої землі, якщо є таке спільне бажання, і не ділити землю за національністю!

Підхід, за яким передбачено абсолютну заборону на продаж землі українським компаніям, в яких в меншій або більшій мірі присутній іноземний капітал, призведе в результаті до системи нерівностей і деформацій — з'являться пайовики «першого» і «другого» сорту, такий же розподіл відбудеться і з бізнесом. Зрештою, «другосортні» пайовики будуть позбавлені можливості співпраці зі своїми найбільш природними партнерами — фермерами та компаніями, хай і з іноземними інвестиціями (а точніше з тими, хто зумів залучити зовнішні ресурси, чим суттєво підвищив капіталізацію самої України в глобальному поданні), яким вони, пайовики, вже довірилися і чия земля такими компаніями сьогодні обробляється.

Такі пайовики роками не зможуть реалізувати своє право, або будуть змушені знижувати ціну, у порівнянні зі своїми сусідами, тими, хто історично співпрацював з українськими агрокомпаніями і фермерами. Кому, скажіть, окрім поточних орендарів, потрібна невідома земля, ділянки, які будуть розкидані по різних місцях одного цілісного масиву? Відповідь очевидна — тільки тим, хто не планує займатися чесним обробітком такої землі, а буде швидше використовувати її для нечесної конкуренції і спекуляцій.

Ми повинні розуміти, що проблема насправді стосується всіх українських компаній, чиї акції сьогодні представлені на біржах Варшави, Парижа, Стокгольма та інших, тобто всіх українських компаній, де в більшій чи меншій мірі саме європейські акціонери. Такі компанії, які ще сьогодні є новаторами, через які до галузі заходить більшість останніх інновацій, будуть змушені лише «спостерігати», як на їхніх полях з'являються так звані «шахматки», коли діюча конфігурація полів таких компаній буде змінюватися у бік зменшення і звуження, що призведе до неможливості використовувати широкозахватних сучасну техніку, що істотно знизить ефективність їх бізнесу. Ми знаємо випадки, коли рейдери фактично «крали» землю через «чорних» реєстраторів, після чого блокували техніку господарств, блокували під'їзні дороги, крали урожай...

І якщо вчора, таким рейдерам необхідно було порушувати закон, то сьогодні, чого ми побоюємося, закон буде їм слугувати! Під «прицілом» буде більшість компаній з іноземними інвестиціями, у результаті інвестиційний імідж України буде підірвано, нові інвестори 1000 разів подумають і, зрештою, будуть шукати інші можливі альтернативи, а ті, що вже працюють, від безвиході, будуть скорочувати свою присутність або зовсім йти на інші ринки до інших країн», — йдеться в заяві.

Виконано за допомогою Disqus