У Європі прогнозують подорожчання картоплі

19 грудня 2019 94 0
У Європі прогнозують подорожчання картоплі
pixabay.comУ Європі прогнозують подорожчання картоплі

Наступного сезону країни Євросоюзу наступного сезону припинять використання інгібітора паростків картоплі хлорпрофама (CIPC). Поки вчені працюють над альтернативними інгібіторами, фермери планують будувати овочесховища. Про це повідомила прес-служба Української асоціації виробників картоплі.

Курт Корнеліссен та Ільзе Екхаут з Бельгійського тестового центру з вирощування картоплі визнають, що витрати на зберігання на середній та довгостроковий термін будуть вищими через заборону CIPC. Вони думають, що це збільшення буде вплине на контрактні ціни.

«У першу чергу труднощі матимуть експортери, що постачають картоплю на далекі відстані, в країна Африки та Азії. Процес сортування, пакування та транспортування займає близько двох тижнів, за які картопля може прорости», — йдеться у повідомленні.

Тим часом дослідники та організації шукають альтернативу використанню  CIPC.

Визначено чотири альтернативи:

  • малеїновий гідразид;
  • м’ятна олія;
  • 1,4-диметилнафталін;
  • етилен.

Три останні застосовуються під час зберігання. А малеїновий гідразид застосовують у польовій фазі вирощування картоплі.

Коли CIPC відпадає, малеїновий гідразид є практично єдиною альтернативою для фермерів, що не мають спеціалізованих сховищ. А для тих, хто прагне торгувати картоплею цілий рік варто розглянути можливість побудови овочесховища.

Виконано за допомогою Disqus