Експерти розповіли, що може вплинути на ефективність внесення ЗЗР

23 грудня 2019 59 0
Експерти розповіли, що може вплинути на ефективність внесення ЗЗР
BASFЕксперти розповіли, що може вплинути на ефективність внесення ЗЗР

Ефективність препаратів можна поліпшувати, корегуючи показники якості води в робочому розчині, а зменшення норми виливу не впливає на ефективність препаратів із високоякісними формуляціями. Про це розповів Сергій Кучеров, керівник групи Агроцентри BASF, на черговій зустрічі Клубу Новаторів агробізнесу.

Ефективність препарату може впасти до нуля при використанні неякісної води. Тому фахівці компанії провели низку експериментів, у яких з’ясовували вплив різних показників якості води, зокрема рН та жорсткості, на ефективність деяких препаратів із портфоліо BASF.

Порівнювали дію гербіцидів Стеллар® та Кельвін® Плюс на кукурудзі, додаючи до розчину сульфат амонію та лимонну кислоту. З'ясували, що на ділянці, де застосовували розчин з пом’якшеною водою, ефективність препаратів значно поліпшилась по всіх бур'янах (порівняно з жорсткою водою). І хоч проектної ефективності препаратів було досягнуто на всіх трьох експериментальних ділянках, там, де жорсткість і рН були скориговані, ефект досягався значно швидше.

А додаючи сульфат амонію та лимонну кислоту в робочі розчини фунгіцидів Абакус®, Адексар® СЕ Плюс та Рекс® Плюс, виявили, що рівні розвитку хвороб на озимих пшениці та ячмені особливо не відрізнялися. Тобто ці препарати добре працювали і в жорсткій воді. 

Досліди з гербіцидом Корум® на посівах сої довели, що підкислення та пом’якшення впливали на результат позитивно. 

Також Сергій Кучеров зауважив, що в умовах останніх років, коли в багатьох регіонах виникають проблеми не лише з якістю, а взагалі з самою наявністю води, дедалі більшої актуальності набуває питання норм виливу.

«Одним із найголовніших чинників для якості застосування препарату є рівень покриття. Є відповідні показники, які вказують, яким має бути розмір краплі та площа покриття рослини, залежно від того чи це системний, чи контактний засіб. Керуючись цими даними, ми провели досліди для з'ясування, як же впливає розмір краплі, сформованої різними форсунками за різних об'ємів води на площу покриття», — розповів експерт. 

Виявили, що препарати компанії, зокрема фунгіциди Абакус®, Рекс® Плюс й Адексар® Плюс, не зменшують своєї ефективності за норми робочого розчину 100 л/га. Дія гербіцидів Кельвін® Плюс та Стеллар® зі зменшенням норми робочого розчину до 100 л/га значно поліпшувалась, особливо по злакових бур’янах.

«Тож постає питання, чи варто дотримуватися поширеної зараз норми 200 л/га? Вона доцільна хіба що в тих ситуаціях, коли низька вологість повітря або коли умови достатньо складні і постає вибір — працювати зараз, щоб була хоч якась ефективність, або чекати ідеальних умов, при цьому втрачаючи час. Але якщо погодні умови сприятливі, то 100 л/га води достатньо для забезпечення необхідної ефективності», — пояснив Сергій Кучеров.

І додав, що перелічені поради стосуються передусім препаратівBASF, створених за інноваційною рецептурою, яка дає змогу краплі утримуватись на поверхні листка, розтікатись і проникати всередину.

Виконано за допомогою Disqus