Переваги новинок від BASF, із якими аграрії завжди в плюсі

Переваги новинок від BASF, із якими аграрії завжди в плюсі

Служба новин 25 січня 2018 1048 0

Зима — період затишшя в польових роботах (звісно, якщо цьогоріч ви встигли восени зібрати кукурудзу). Аграрії можуть відпочити, поїхати на море чи в гори. Та водночас це пора, коли можна оновити свої знання, дізнатися про те, що відбувається на агроринку, ознайомитися з новинками від компаній, які пропонують продукти для агротехнологій. І таким чином уже до початку весняних робіт підійти більш свідомо, з новими ідеями та можливостями.

Компанія BASF щорічно проводить зимову конференцію для аграріїв у різних регіонах України, щоб допомогти їм приймати в новому сезоні ті рішення щодо захисту своїх посівів, які дадуть змогу досягати найкращих результатів.

Така конференція — під гаслом «Плюсуй переваги!» — відбулася 16 січня. Як зізналися організатори, вони дещо змінили традиційний сценарій заходу. Не розподіляли учасників на різні тематичні сектори, а зібрали усіх разом в одній аудиторії, адже продукти, котрі були презентовані, насправді досить інноваційні й актуальні для усіх, хто «по-серйозному» займається рослинництвом.

Сама конференція складалася із трьох сесій, кожну з яких було присвячено певним новітнім засобам, завдяки котрим агровиробники зможуть вирішити проблеми, що постають перед ними, зокрема, через кліматичні зміни й погодні негаразди.

Відкрив захід своєю вітальною промовою Крістіан Телл, керівник відділу маркетингу агропідрозділу BASF в Україні, Молдові та країнах Кавказу.

Крістіан Телл, керівник відділу маркетингу агропідрозділу BASF в Україні, Молдові та країнах Кавказу

А далі розпочалося справжнє шоу, яке вразило учасників не лише своїми спецефектами (організатори постарались), а й передусім — насиченістю корисною інформацією, продуманими доповідями та, звісно, унікальними продуктами від BASF.

Першою було представлено останню новинку, яку компанія вивела на український ринок буквально минулого року.

Сесія 1. АрхітектТМ: проектуйте надврожай

АрхітектТМ — це морфорегулятор і фунгіцид для соняшнику «в одному флаконі». З одного боку, він «формує» оптимальний габітус рослини — приземкувато-кремезний. А з другого — захищає від багатьох поширених хвороб цієї культури.

«Культура сама по собі вміє працювати. Ми вже навчилися з нею господарювати: чисті поля без бур’яну, підживлення макро- й мікродобривами, захист від хвороб. Але погодьтеся, чогось їй не вистачає за нинішніх нестабільних умов. Саме тому ми даємо в руки аграріям такий інструмент, як АрхітектТМ — перший, унікальний і єдиний морфорегулятор і фунгіцид. Хочу наголосити, що це не просто регулятор росту рослин, а саме морфорегулятор. Йдеться про значно більший вплив на рослину, який може чинити будь-яка діюча хімічна речовина. І зниження росту — не ключова можливість, якої можна досягти, застосовуючи АрхітектТМ. Вплив на основні обмінні процеси соняшника — це найголовніше, що він може робити», — зазначив технічний менеджер BASF із розвитку продуктів на олійних культурах в Україні, Молдові та країнах Кавказу Сергій Кучеров.

Сергій Кучеров, технічний менеджер BASF із розвитку продуктів на олійних культурах в Україні, Молдові та країнах Кавказу

Застосовують препарат простим внесенням по вегетації у фазу 8-10 листків. До того ж вплив відбувається на усі частини рослини — на коріння, стебло, на листя й на кошик.

Досліди, які проводили фахівці компанії BASF безпосередньо в своїх Агроцентрах, показали, що біомаса кореневої системи завдяки АрхітектуТМ збільшується в середньому на 16%. А це дуже важливо. Адже зрозуміло, що довше коріння та більша біомаса, то більше соняшник поглинатиме води й поживних речовин. Таким чином рослина встигне до настання стресових умов краще підготуватися і краще їх переноситиме.

«Дуже потужний вплив діючі речовини АрхітектуТМ чинять як на коріння, так і на стебло. Водночас рослина розвивається, формує листову поверхню, переходить від фази до фази, але не набирає тієї зайвої висоти, яка просто не потрібна», — додає Сергій Кучеров.

Він виділив такі основні переваги препарату:

  • Краще транспортування води й поживних речовин;
  • Зменшення вірогідності вилягання та втрат врожаю;
  • Рівномірність розвитку рослин у посівах та полегшення збирання врожаю;
  • Зменшення падалиці у наступному сезоні;
  • Видимий ефект за будь-яких погодних умов.

Краща імунна система, звісно, збільшує стійкість до хвороб, але додатковий компонент фунгіцидної дії посилює ефект. За словами Сергія Кучерова, препарат контролює такі хвороби соняшника, як альтернаріоз, фомоз, септоріоз, стебловий склеротиніоз, іржа, фомопсис.

Усі ці чинники разом узяті дають змогу значно підвищити врожайність олійної культури. Це, знову ж таки, підтвердили досліди на демо-полях, результати яких представив доповідач — не лише на графіках, а й у наочних фотографіях.

«Застосування всього-на-всього 1 л/га АрхітектТМ збільшило урожайність соняшнику на 0,4 т/га. Причому з підвищенням норми отримували збільшення урожайності. Апогеєм була норма 2 л/га, коли отримали прибавку 0,8 т/га. Вважаю, що це просто фантастична економіка. На даний момент це той максимум, який ви можете реалізувати в себе на полях», — запевнив учасників конференції Сергій Кучеров.

 І наостанок додав іще декілька конкретних порад щодо застосування АрхітектТМ за різного рівня опадів і вологості. На завершення сесії аграрії засипали доповідача запитаннями. А ми у перерві поцікавилися думкою щодо представленого препарату у декого з присутніх.

 «Загалом у нас десь 40% із застосовуваних ЗЗР — це препарати компанії BASF. Про АрхітектТМ дізналися трохи раніше і вже замовили його у дистриб’ютора на цьогорічний сезон. Адже плануємо посіяти 500 га соняшнику. Це, щоправда, менше, ніж минулого року, але просто так склалася сівозміна. А така детальна розповідь, із розкладкою — як він діє, які механізми запускає, які результати можна отримати за яких умов — дуже цікаво! Переконався, що добре зробив, замовивши його. Будемо використовувати!», — поділився враженнями головний агроном ФГ «Відродження» (Вінницька обл.) Василь Ткаченко.

 До речі, Василь Степанович додав, що господарство замовило не лише АрхітектТМ, а й іще один препарат, який було презентовано на другій сесії конференції.

Сесія 2. Адексар® СЕ Плюс: Сила, на яку можу покладатися

Наступним «героєм» презентаційного шоу став Адексар® СЕ Плюс — фунгіцид для захисту посівів зернових культур.

Менеджер із розвитку продукту BASF в Україні, Молдові та країнах Кавказу Павло Материнський, який презентував новинку, розпочав із детального роз’яснення — наскільки важливо захистити рослину в період прапорцевого листка (так званий період Т2). Адже препарат призначений для застосування саме у цю фазу розвитку рослини. Причому, за словами представника BASF, згаданий період був вибраний не випадково.

«Саме від фази прапорцевого листка й орієнтовно до завершення молочної стиглості у посівах за 1 день синтезується від 1,5 до 3,5 центнерів біомаси рослин в перерахунку на суху масу речовини. Зрозуміло, що якщо в цей період ви не захистите ваші посіви від поширення хвороб, це призведе до передчасної втрати листової поверхні, скорочення періоду вегетації й відповідно до втрат урожайності», — зазначив Павло Материнський.

Павло Материнський, менеджер із розвитку продукту BASF в Україні, Молдові та країнах Кавказу

Які ж саме хвороби можуть вразити рослину у фазі прапорцевого листка? Передусім йдеться про септоріоз листя, буру та жовту іржу. На озимій пшениці останнім часом прогресує піренофороз (жовта плямистість). А щодо ячменю можна говорити про борошнисту росу, ринхоспоріоз, гельмінтоспоріоз (смугасту, сітчасту і темно-буру плямистості) тощо.

Відповідно, розробники Адексар® СЕ Плюс підібрали такий набір діючих речовин, який може бути найбільш ефективним для боротьби з переліченими хворобами. Загалом у препараті три основні компоненти — епоксиконазол, Ксеміум™ (флуксапіроксад) і піраклостробін.

«Якщо проаналізувати епоксиконазол, то немає на сьогодні кращого серед триазолів, який би настільки ефективно контролював септоспоріоз, буру й жовту іржу. Фактично він забезпечує захист на рівні 90% й вище. Роботу цього продукту доповнює флуксапіроксад. Прекрасна ефективність від септоріозу, бурої іржі, ринхоспоріозу, сітчастої плямистості. Піраклостробін доповнює роботу двох попередніх діючих речовин. Ми маємо потужну комбінацію, яка справді дає можливість ефективно контролювати всі хвороби, які у нас присутні у посівах зернових колосових у другій половині вегетації», — запевнив присутніх Павло Материнський.

Звісно, учасників цікавили не лише властивості самого препарату, а й економічна складова його застосування. За словами доповідача, фахівці BASF підрахували, що навіть якщо врахувати усі витрати — від закупівлі до процесу внесення — то з кожного гектара можна отримати $ 115-198 на 1 га чистого прибутку. Тобто, окупність виходить 3-4-кратна.

«Підходячи правильно до системи обробітку ґрунту, системи живлення і системи захисту, які є ключовими чинниками формування врожаю, ви здатні реалізувати потенціал продуктивності сучасних сортів, зберегти ваш майбутній врожай. Тому немає сьогодні дорогих систем захисту, є науково обґрунтовані системи, які повністю окуповуються за правильного підходу. І, відповідно, дають хороші прибутки», — зазначив на завершення Павло Материнський.

Його слова у коментарі для Kurkul.com підтвердив і Валерій Ліневич, керівник сільськогосподарського виробничого кооперативу «Вівсяницький» (Вінницька обл.).

«З Адексар® СЕ Плюс ми знайомі. Вже використовували на своїх посівах. І справді, він дає хороші економічні показники. Особливо, якщо ви вміло його застосовуєте, дотримуєтеся технології, все досконало прораховуєте. От побачите — результатом будете задоволені!», — запевнив Валерій Ліневич.

Читайте за темою: Валерій Ліневич: Якщо зупинишся хоч на хвилину — ти вже запізнився

Валерій Ліневич, керівник СВК «Вівсяницький»

Після низки теоретичних та практичних запитань «із залу» розпочалась наступна сесія конференції, яка вже була присвячена гербіцидному захисту.

Сесія 3. Акріс®: Чисті рядочки без бур’янів

Цього разу «на сцену» вийшли одразу два презентатори. Це й не дивно. Адже у фокусі уваги були, скажімо так, 2 напрями у гербіцидному захисті. Один — це ціла технологія, а другий — новітній препарат.

Із технологією Clearfield® компанії BASF (і відповідним препаратом Євро-Лайтнінг®) знайомі вже практично усі українські сільгоспвиробники. А протягом останніх кількох років компанія пропонує вдосконалену її версію — Clearfield® Plus, із відповідним препаратом Євро-Лайтнінг® Плюс.

Детальніше про їхні переваги розповідали обидва представники BASF — Сергій Чоловський, керівник напряму із розвитку продуктів BASF в Україні, Молдові та країнах Кавказу, і Михайло Маленький, маркетинг менеджер із розвитку продуктів на олійні культури BASF в Україні, Молдові та країнах Кавказу.

А також вони познайомили учасників конференції із зовсім новим препаратом у сегменті гербіцидів для соняшнику та кукурудзи під назвою Акріс®.

Обговорили й динаміку площ під соняшником, розповіли про труднощі у вирощуванні соняшнику, а саме про проблемні бур'яни та як працювати гербіцидами якраз за умов посухи. І, відповідно, розповіли про методи, які компанія може запропонувати задля уникнення втрат.

Михайло Маленький поділився аналітичними даними, в яких вказано, що площі під соняшником, посіяним за сучасними гербіцидними технологіями, щорічно зростають. Особливо інтенсивно поширюється Clearfield® Plus. На думку експерта, це пов'язано з кількома причинами, одна з яких — посуха, коли ґрунтові гербіциди не завжди показують хорошу ефективність.

«Друга проблема — вовчок. Це більше стосується південних і східних регіонів. Але за допомогою систем Clearfield®  і Clearfield® Plus ви успішно можете справлятися із нею», — додав Михайло Маленький.

Вовчок

І не лише з цим «паразитом». Гербіцид Євро-Лайтнінг® Плюс за технологією Clearfield® Plus може впоратися із цілим спектром бур’янів. Фахівці компанії BASF продовжують тестувати дію своїх препаратів, зокрема, на полях своїх агроцентрів у 4 різних регіонах України. Дані про результати деяких тестів та ілюстрації, які демонструють їхню ефективність, були також представлені доповідачами не конференції.

Зокрема, можна було наочно побачити, як діють різні норми препарату Євро-Лайтнінг® Plus на соняшнику в умовах південного регіону, а саме — в Одеській області. Причому, коли на момент його внесення і соняшник, і один із найбільш шкодочинних бур’янів — лобода біла — вже досягнули фази 4 листків.

 «4 листки лободи, ви ж розумієте, це вже досить перерослий бур’ян. У нього дуже товстий восковий наліт на листках, тобто, проконтролювати його буде досить важко. Але наш Євро-Лайтнінг® Plus із поліпшеною формуляцією може спокійно з цим впоратися. Просто в такому разі треба дещо підвищити норму використання. Наприклад, якщо на ранніх стадіях цілком ефективною буде норма продукту в 1,6 л/га, то в більш пізніх стадіях та екстремальних ситуаціях її варто збільшувати до 2-2,5 л. До того ж численні досліди показують, що ефективність застосування відповідних норм буде вищою порівняно з нормами його попередника, Євро-Лайтнінг®», — пояснив Михайло Маленький.

Михайло Маленький, менеджер із розвитку ринків олійних культур BASF України

Втім, є чудовий варіант контролю бур’янів і для тих, хто не користується технологіями Chearfield® чи Clearfield® Plus. Зокрема і презентована на цій сесії конференції ще одна новинка — згаданий гербіцид Акріс®. Його «фішкою» є діюча речовина диметенамід-П.

Висока ефективність Акріс® забезпечена перевагами диметенаміду-П над іншими речовинами класу хлорацетамідів:

  • найвища розчинність у воді;
  • найнижчий коефіцієнт зв’язування у ґрунті;
  • він активується уже після випадання 5 мм опадів.

Що дають усі ці переваги, пояснив Сергій Чоловський.

«Оскільки диметенамід-П розчиняється у 3-5 разів краще, ніж його конкуренти, то він поширюється у ґрунті значно успішніше навіть в умовах посухи. Також завдяки нижчому коефіцієнту зв’язуваності препарат буде менше взаємодіяти з іншими речовинами у ґрунті, а отже більша його кількість досягне «цільового об’єкта» Звідси його висока ефективність», — роз’яснив фахівець.

Водночас не посухою єдиною. Деякі регіони України, навпаки, періодично відчувають надлишок вологи. Тому у препараті 2 діючі речовини. Окрім названого диметенаміду-П, він містить тербутилазин.

«Обрані 2 діючі речовини — найефективніші у своєму класі. Ми знаємо, якщо будуть дуже посушливі умови, то у нас максимум ефекту буде за рахунок диметенаміду-П. Якщо ж буде перезволоження, то ми прекрасно знаємо, що в таких умовах на 100% працюватиме тербутилазин», — стверджує Сергій Чоловський.

Сергій Чоловський, керівник напряму із розвитку продуктів BASF в Україні, Молдові та країнах Кавказу

І, як підсумок для усієї висвітленої на конференції інформації щодо захисних технологій для соняшника, представники компанії запропонували найбільш оптимальну схему, за якою можна імплементувати презентовані препарати від BASF у систему вирощування цієї культури.

«Якщо це традиційна агротехнологія, то вносимо досходово Акріс, і далі спробуйте нашу новинку АрхітектТМ у фазу 8-10 листків, а далі фунгіцид Піктор®, наприклад. Якщо ж ви застосовуєте технологію Clearfield® Plus, то тут у фазу від 2 до 8 листків обробляємо Євро-Лайтнінгом® Плюс, після морфорегулятором АрхітектТМ і далі додатково Піктором®. Таким чином ви матимете повний захист від бур'янів, від хвороб, стійкість до посухи, високих температур, і дійсно повністю розкрити весь потенціал вирощування соняшнику», — зазначив Михайло Маленький.

Основні презентації закінчилися селфі зі сцени обох яскравих представників компанії із усім залом. І, звісно, не обійшлося без відзначення найактивніших прихильників продукції BASF.

За підсумками проекту «Ліга аграрних чемпіонів-2017», який передбачає серію виробничих дослідів у найефективніших і найінноваційніших господарствах України, було нагороджено кращих його учасників у Центральному регіоні.

Серед них — представники підприємств Агропромисловий комплекс «Насташка» (Київська обл.), ДП «Зернятко» (Чернігівська обл.), ТОВ «Ліщинське» (Житомирська обл.), ФГ «Тетяна 2011» (Київська обл.), ПОСП «Хлібороб» холдингу «Росток» (Чернігівська обл.).

Учасники проекту «Ліга аграрних чемпіонів-2017»

Як розповів у коментарі для Kurkul.com Іван Сачук, головний агроном ТОВ «Ліщинське»,під дослідну ділянку у них було відведено, зокрема, 40 га сої (гібриду Амадеус). Випробовували фунгіцид Абакус®. За його словами, завдяки застосуванню препарату на цій ділянці урожайність сягала 4 т/га. Тоді як загалом по підприємству на 600 га сої на круг отримали 3,5 т/га.

І, як додав Олег Харчук, агроном із хімії цього ж підприємства, їх дуже зацікавив морфорегулятор-фунгіцид АрітектТМ.

«Є проблемка щодо строкатості посівів. Особливо соняшнику. Зараз хоч і техніка вся нова, відомих іноземних виробників, але, буває, сівалка робить двійники, і прогалини зустрічаються. Тож, щоби вирівняти посіви, нам АрхітектТМ і пригодиться», — зауважив Олег Харчук.

Загалом програма заходу була дуже насиченою. Окрім основних сесій, учасники конференції в окремих шоу-румах могли ознайомитися із проектами та програмами лояльності компанії BASF, отримати консультації фахівців щодо аграрних розписок в Україні, дізнатися про результати проекту  Ліга аграрних чемпіонів тощо. Всюди було велелюдно, інформативно, корисно. Про це у розмовах із Kurkul.com говорили всі опитані учасники. Основна висловлена ними теза: «BASF — це якість, ефективність і довіра».

Доказом такої довіри є результати роботи компанії на українському ринку. Про них розповів у коментарі для журналістів Костянтин Карпач, керівник Центрального регіону BASF в Україні, менеджер з національної дистрибуції.

«Уже 3-й рік поспіль до 1 листопада вся дебіторка з ринку була зібрана. Тому, окрім загальних показників по обсягах продажу, ми успішні ще й у тому, що всі гроші з ринку були зібрані. Це свідчить не тільки про добру комерційну політику, а й, напевно, про довіру сільгоспвиробників і дистриб'юторів, які бажають працювати з нами в наступному році. Тому прагнуть вчасно розраховуватися», — наголосив пан Костянтин.

Костянтин Карпач, керівник Центрального регіону BASF в Україні, менеджер з національної дистрибуції

До слова, організатори зазначили, що схожі конференції відбуватимуться і в інших регіонах України.

© Алла Гусарова, Kurkul.com, 2018

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою