В Україні розроблять закон про агрохімікати, що відповідатиме нормам ЄС

24 грудня 2019 253 0
В Україні розроблять закон про агрохімікати, що відповідатиме нормам ЄС
Kurkul.comВ Україні розроблять закон про агрохімікати, що відповідатиме нормам ЄС

Під час міжвідомчої зустрічі під головуванням заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького, представники Мінекономіки та Мінекоенерго узгодили позиції у питанні поводження з пестицидами та агрохімікатами. Участь у заході взяли представники Мінекономіки, Мінекоенерго, ФАО в Україні, наукових установ, профільних асоціацій, галузевих об’єднань та аграрних компаній. Про це повідомляє прес-служба Інформаційно-аналітичного порталу АПК України.

Так, учасники розглянули низку законопроектів, серед яких № 2289 та № 2548.

Законопроект № 2289 «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України». Прийняття цього закону дасть можливість доступу українських сільгоспвиробників до більш сучасних та високоефективних пестицидів.

Законопроект № 2548 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження із пестицидами і агрохімікатами» направлено на посилення боротьби із фальсифікатом, запровадження електронного реєстру пестицидів і агрохімікатів, забезпечення прозорості процедур державних випробувань, приведення термінології у відповідність із законодавством ЄС.

Також під час зустрічі обговорили важливі аспекти запланованих змін до постанови КМУ № 295 «Порядок проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереєстрації, видання переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

За результатами зустрічі вирішено, що з наступного року буде створена спільна робоча група для напрацювання нового базового закону про поводження з пестицидами та агрохімікатами, що відповідатиме плану з виконання Угоди про асоціацію з ЄС та буде розроблено дієву модель контролю використання засобів захисту рослин.

Виконано за допомогою Disqus