Треба встановити диференційоване оподаткування аграріїв — думка

17 листопада 2015 62 0
Треба встановити диференційоване оподаткування аграріїв — думка
Latifundist.comТреба встановити диференційоване оподаткування аграріїв — думка

Для українських аграріїв необхідно встановити диференційоване оподаткування, заявив в ефірі «5 каналу» генеральний директор Українського державного фонду підтримки фермерських господарств Іван Слободяник.

За його словами, державна підтримка агропромислового комплексу ділиться на два види: на пряму і непряму підтримку. Пряма — це грошові виплати для аграріїв на гектари, які існують у всьому Європейському Союзі і коливаються на рівні €300-€700/га.

В Україні прямих виплат не існує і єдине, чим сьогодні може оперувати держава — це непряма підтримка аграріїв у вигляді спрощених видів оподаткування, тому говорити про їх відміну — злочин.

«Наприклад, я дивлюся аналітику Міністерства аграрної політики Німеччини по їх рентабельності основних культур, і майже усі культури, за відсутності прямих виплат, вважаються збитковими. Тобто, за цих обставин, ми потрапляємо у дуже неконкурентне середовище на світовому ринку», — наголошує він.

На переконання Івана Слободяника, можно зробити диференціацію: до 100 га — єдиний податок, від 100 га до 3 тис. га — спрощена система оподаткування, і від 3 тис. га і більше — загальна система оподаткування.

«Тоді можна говорити про якусь справедливість, про відродження села… Але це питання має обговорюватися з громадськістю, а не вирішуватися у такий ультимативний спосіб як зараз», — резюмував він.

Лілія Христенко, агропортал Кurkul.com

Виконано за допомогою Disqus