Білорусь направила запит на купівлю нафти в Україні

15 січня 2020 1624 0
Дмитро Крутий, перший віце-прем'єр Білорусі
belta.byДмитро Крутий, перший віце-прем'єр Білорусі

В Україні напередодні сезону весняно-польових робіт може здорожчати дизельне пальне через припинення постачання з Республіки Білорусь. Сусідня до нас країна перестала отримувати нафту з Росії ще на початку січня 2020 р. Наразі уряд Білорусі продовжує відпрацьовувати схему альтернативи російським поставкам нафти, відіславши пропозиції в Україну, Польщу, країни Балтії, Казахстан і Азербайджан, про це сказав перший віце-прем'єр Дмитро Крутий. Повідомляє belta.by.

«Ми розіслали відповідні комерційні пропозиції. Всі комерційні служби наших заводів, Білоруської нафтової компанії знаходяться на переговорах практично в щоденному режимі. Думаю, тут ми теж скоро отримаємо альтернативні варіанти поставки конкретної нафти», — сказав Дмитро Крутий.

Також він додав, що вони розглядають всі можливі країни: і Україну, і Польщу, і країни Балтії, і Казахстан, Азербайджан.

«Ми зараз зайнялися цим питанням. Білорусь вважає економічно недоцільним платити премії російським нафтовим компаніям в колишніх обсягах», — додав Дмитро Крутий.

Читати за темою: Україна на порозі нової дизельної кризи

Нагадаємо, Москва і Мінськ з кінця минулого року не можуть домовитися щодо умов поставок російської нафти на білоруські НПЗ. Це призвело до того, що експорт нафти з РФ на НПЗ Білорусі був припинений з 1 по 4 січня.

За словами президента Білорусі Олександра Лукашенка, Росія пропонує купувати свою нафту за цінами вище світових, з чим Білорусь не згодна.

Після припинення поставок російської нафти Білорусь оголосила про припинення експорту нафтопродуктів, обсяги якого становлять близько 12 млн т/рік.

Виконано за допомогою Disqus