Експерти запропонували альтернативу білоруському дизелю

20 січня 2020 2472 0

В Україні існують  варіанти заміни білоруського дизелю. Про це заявив адміністратор інтернет-ресурсу Neftemarket.net Сергій Грачов, передає Traktorist.ua.

Зокрема, можуть бути збільшені об’єми переробки на Кременчуцькому НПЗ, доля якого на ринку зараз складає близько 10%. Також можуть бути збільшені імпортні поставки за другими напрямками, у т.ч. по трубопроводу із Росії через Гомель і по морю у південні порти України.

«У випадку вчасної зміни логістичних напрямів і, як результат, відсутність дефіциту, ціна на дизпальне не повинна суттєво змінитись, оскільки нафтопродукти білоруського виробництва займають не найнижчу цінову категорію. Крім того, поки що ринок України забезпечений достатніми об’ємами дизельного пального. Варто також зазначити, що у січні та лютому продаж нафтопродуктів традиційно падають, що також не сприяє росту цін. Більше того, станом на 14 січня оптові ціни на ДП знижуються (у середньому на 0,14 грн/л по відношенню на 10 січня) і ніякого підвищеного попиту не спостерігається», — наголосив Сергій Грачов.

Станом на 20 січня білоруське ДП активно пропонується як в великооптовому, так і в дрібнооптовому сегментах нафторинку України.

«З 4 січня були відновлені поставки російської нафти на НПЗ Білорусі, щоправда, у кількості всього близько 50% від звичайних середньомісячних об’ємів переробки. У планах на січень поставка 650 тис. т трубопроводом і ще близько 100 тис. т залізницею. Це дозволить не тільки забезпечити внутрішні потреби Білорусі у нафтопродуктах, а й частково відновити експорт», — додав Сергій Грачов.

За словами директора «Консалтингової групи А-95» Сергія Куюна, на дизельне пальне припадає 70% в балансі моторного пального України, а залежність від імпортних поставок становить майже 90%.

«Це говорить про важливість створення диверсифікованої системи поставок, до того ж як шляхом збільшення внутрішнього виробництва, так і максимального полегшення імпортних поставок. Це дозволить не тільки налагодити стабільне забезпечення, але і знизити закупівельні ціни, які поки залишаються максимальними в регіоні», — наголосив Сергій Куюн.

Виконано за допомогою Disqus