Люксембург першим в ЄС заборонить гліфосат

20 січня 2020 86 0

Велике герцогство Люксембург має стати першою країною в ЄС, яка повністю заборонить використання суперечливого гербіциду гліфосату. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на RTL Today.

«До кінця року набуде чинності зобов'язання Люксембургу заборонити продукцію на основі гліфосату. Заборона робить Люксембург першою країною, яка прийшла до такого рішучого заходу, оскільки заборона виходить за обмеження, встановлене ЄС на два роки (до 15 грудня 2022 року). Міністр сільського господарства Люксембургу Ромен Шнайдер відзначив це як «великий крок вперед» у справі захисту біорізноманіття та навколишнього середовища», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Міністерство сільського господарства повинно буде взяти до уваги потреби фермерів, а також потреби брендів, що продають продукт, при введенні заборони і з цією метою розробило три ключові дати.

Читати за темою: Франція заборонить 36 гербіцидів на основі гліфосату

Із 1 лютого 2020 р. всі продукти, що містять гліфосат, будуть відкликані з ринку. Потім, 30 червня, роздрібним торговцям буде заборонено закуповувати і продавати гліфосатовмісні продукти. Нарешті, 31 грудня стане останнім днем, коли речовина буде дозволена до використання.

Фермери, які вже готові відмовитися від гліфосату, будуть субсидуватися державою в розмірі €30/га для орних земель, €50/га для виноградників і €100/га для земель, призначених для вирощування фруктів.

Виконано за допомогою Disqus