Кравчук та Мороз виступили зі зверненням щодо ринку землі

27 січня 2020 1269 0

Екс-президент України Леонід Кравчук, колишній голова ВР Олександр Мороз та екс-прем'єр Вітольд Фокін звернулися до чинної влади із вимогою поставити на всеукраїнський референдум питання щодо відкриття ринку землі в Україні. Про це вони повідомили у відкритому листі, пише Agropolit.com.

У зверненні зазначається, що перетворення сільськогосподарських земель у товар «суперечить логіці і змісту Конституції України».

«Зміна відносин власності в інших галузях економіки уже привела до її фактичного знищення, до інших трагічних наслідків. Ще стрімкіша деградація країни може статись після реалізації намірів влади щодо землі», — зазначається у листі.

Водночас повідомляється, що світовий досвід і сучасні тенденції щодо організації аграрного виробництва свідчать про єдино прийнятний для України та ефективний метод використання державної власності на землю з широким застосуванням орендних відносин.

Колишні представники влади акцентують увагу на пристойному місці України в експорті.

За словами авторів, чинна влада «лише вдає, що враховує застереження протестувальників», які виступають проти перетворення землі на товар. До того ж, ситуація може розвиватися не прогнозовано, трагічно для країни, ризиковано для влади, шкідливо і для міжнародної ситуації.

«Не треба дурити себе і народ «ефективністю» запобіжних заходів для збереження землі, зокрема зайвим, фальшивим референдумом щодо купівлі землі іноземцями. Товарний статус землі в наших реаліях невідворотно означає втрату найбільшого загальнонародного багатства, власне здачу території країни, що, крім усього, провокує збурення спроб реституції та інших напружень між Україною та сусідніми державами», — йдеться у зверненні.

Колишнє керівництво країни  радить відстоювати інтереси держави при здійсненні реформ, не впадати в ейфорію щодо перемін, вигідних зарубіжним партнерам, а не Україні (договір про ДНЯЗ, втрата акваторії біля о. Зміїний, «безвіз», квоти на експорт товарів…).

Читайте також: В ЄС закликали захистити фермерів після відкриття ринку землі в Україні

Виконано за допомогою Disqus