Експерт розповів, як аномальна зима вплине на врожай озимих

30 січня 2020 237 0

Протягом аномальної зими озимі культури вже кілька разів виходили зі стану спокою, а поля — активно заселяють гризуни. Якщо таке аномальне тепло збережеться і надалі, то з урожаєм можуть бути проблеми. Про це заявили експерти, інформує Latifundist.com.

Ситуацію погіршує ще й те, що посушлива погода в Україні встановилась ще з другої половини літа 2019 р. Особливо це відчувають на собі південні регіони країни. На Херсонщині, наприклад, недобір озимих через таку посухи може становити від 10% до 50% врожаю.

За словами директора Інституту зернових культур НААН Владислава Черчіля, внаслідок того, що восени в деяких районах України вже не вистачало вологи і дуже багато культур сіяли в сухий грунт, то сільгосппідприємства недосіяли півмільйона гектарів по Україні.

«За 10 років це найменший обсяг посіяних озимих культур, але з деяких культурах, таких як ріпак, навпаки було збільшення посівних площ», — зазначив учений.

Читати за темою: Дощ за викликом: як люди керують погодою

Також проблемою, згідно з повідомленням, є несвоєчасний початок періоду вегетації рослин. Наприклад, на Чернігівщині упродовж аномальної зими посіви озимих вже декілька разів виходили зі стану спокою.

«Озимі культури час від часу відновлюють вегетацію, температура на вузлі кущення не знижувалася менше ніж -2 °С, що значно вище, ніж критичні точки промерзання (-14-17 °С). Можна очікувати, що зимівля буде сприятлива, і враховуючи, що озимі продовжують вегетацію, то навіть пізні посіви, і посіви, які не зійшли восени, зійшли вже сьогодні й дуже непогано себе почувають. Тобто в цілому озимі перебувають в хорошому стані», — зазначив Владислав Черчиль.

Він додав, що якщо спиратися на багаторічні спостереження, то серйозних температурних знижень очікувати в лютому найімовірніше, не варто.

«Але сніг можливий, і це буде добре для озимих. Навіть незважаючи на те, що цукри знижуються при відновленні вегетації, і все ж сьогодні вони на рівні 25%, чого достатньо, щоб пройти зимівлю. Якщо і буде короткочасне зниження температури, воно не матиме негативного впливу на жито або озиму пшеницю. Незначні морози можуть вплинути на зимівлю озимого ячменю, так як ця культура не настільки стійка, а також дещо пошкодити ріпак. Але швидше за все озимі добре перезимують», — прогнозує вчений.

За його прогнозами, наразі є всі умови для отримання як мінімум середнього врожаю. А якщо весна буде рання, то можна очікувати і рекордні врожаї.

Виконано за допомогою Disqus