М'ясо стрімко подорожчає — експерт

25 листопада 2015 57 0
М'ясо стрімко подорожчає — експерт
Кurkul.comМ'ясо стрімко подорожчає — експерт

Сільське господарство цього року піде у мінус на 5-6%, прогнозують аналітики, тоді як раніше воно стабільно було у плюсі, пише Кriminal.tv.

За підсумками другого кварталу цього року виробництво молока в Україні знизилося на 4,2%, м'яса птиці — на 7,3%, яєць — на 12,9%, а поголів'я великої рогатої худоби зменшилося на 6,5%.

Ситуація посилюється несприятливими погодними умовами, які призвели до значних втрат посівів озимих зернових культур і, у першу чергу пшениці — близько 45% озимих (близько 2,8 млн га) не зійшло. Одночасна дія перерахованих несприятливих факторів може поставити під загрозу продовольчу безпеку країни.

«10% зі спецфонду — а це 2 млрд грн на рік — дозволять допомогти найнезахищенішим учасникам ринку, зокрема, тваринникам, дрібним фермерським господарствам», — упевнений заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський.

Втім, самі претенденти на ці гроші вважають озвучену міністерством суму майбутніх дотацій, скромною.

«Зараз птахівники отримують в якості компенсації ПДВ кілька мільярдів гривень на рік. У разі прийняття законопроекту 2 млрд грн державної допомоги доведеться ділити на всіх», — зазначає виконавчий директор Союзу птахівників України Сергій Карпенко.

Він додає, що у разі скасування спецрежиму буде ще гірше: у компаній не залишиться грошей на розвиток, що призведе до подальшого зменшення поголів'я та зростання цін на м'ясо.

«Ми будемо змушені перекласти наші втрати на споживачів», — пояснив експерт.

Виконано за допомогою Disqus