Аграріям потрібні координаційні центри

25 листопада 2015 61 0
Аграріям потрібні координаційні центри
Еxzk.ruАграріям потрібні координаційні центри

У вітчизняному агросекторі украй необхідно проводити роз'яснювальну роботу, зазначає проектний менеджер реформи аграрного сектору Національної ради реформ Олег Проценко, пише сайт громадської організації AgroReformsUA.

За його словами, необхідно створити усі умови для комплексного і повноцінного отримання інформації на місцях. Держава має працювати у, так би мовити, «режимі інформаційного сприяння». Роз'яснювати, допомагати, повідомляти — головні завдання, які необхідно почати виконувати як державі, так і громадянському суспільству.

«Таку роль могли б взяти на себе, скажімо, певні координаційні центри у регіонах. Ці інституції являли б собою представництва на місцях з консультування та роз’яснювальних робіт. Кожен фермер міг би звернутися за допомогою до фахівців та отримати на місці усю необхідну інформацію та фахові поради. Створення таких центрів забезпечить побудову постійної комунікації між центром та аграріями», — вважає експерт.

Також він додає, що зменшити інформаційні прогалини в обізнаності аграріїв допоможуть круглі столи, семінари, різноманітні теле- та радіопрограми, інформаційні матеріали. Важливо сприяти таким проектам, як «Дерегуляція проти корупції», які націлені на пряму комунікацію з безпосередніми бенефіціарами реформ – фермерами. Усі ці заходи допоможуть останнім знайти відповіді на актуальні питання.

«Варіантів безліч. Водночас для втілення таких «просвітницьких» ідей у життя необхідне фінансування. На сьогодні міжнародним донорам варто звернути увагу на проекти, спрямовані на інформування аграріїв та забезпечення комунікації між центром та регіонами. Саме з їх підтримкою подібні ініціативи будуть ефективно втілені, а всі ідеї — почуті», — зауважує Олег Проценко.

На його переконання, забезпечення ефективної комунікації допоможе фермерам у веденні господарської діяльності, полегшить їх роботу.

«Сьогодні в аграрному секторі країни відбувається багато змін. Реформатори багато працюють, аби впроваджувати позитивні новації. Але для того, щоб їх зусилля не минали непоміченими, необхідно доносити інформацію до головного бенефіціару змін — аграріїв. Така увага з боку влади до фермерів піде усім лише на користь», — резюмує він.

Виконано за допомогою Disqus