Україна може стати світовим лідером з виробництва кукурудзи — експерт

31 березня 2020 670 0
Україна може стати світовим лідером з виробництва кукурудзи — експерт
Kurkul.com

Якщо проаналізувати якість землі та природних ресурсів, то Україна може досягти такої ж врожайності кукурудзи, як і США. Про це у матеріалі на Latifundist.com. розповів доктор прикладної та аграрної економіки Пенсильванського університету, керівник відділу агроконсалтингу та досліджень BRIDGES Володимир Коновальчук.


«Чому Штати — світовий лідер з виробництва кукурудзи? Тому що вони більше за всіх витрачають на польові дослідження. За останні 20 років США витратили більше $150 млрд. Існує чітка залежність між обсягом інвестицій на дослідження і зростанням врожайності», — говорить експерт.

Якщо порівняти витрати на вирощування кукурудзи в Україні і в штатах Огайо, і Айова, то з'ясується, що практично всі види витрат (крім механізації і палива) в Україні істотно нижчі. Зазначено, що українські аграрії витрачають на насіння $100 (з розрахунку на 1 га), в Огайо — $283. Витрати на ЗЗР в Україні — $60, в Айові — $137,3.

При врожайності кукурудзи 9 т/га загальні витрати на її виробництво в Україні становлять $1245/га, в Айові — $1699/га, а в штаті Огайо — $1974/га. Тобто собівартість виробництва сільгосппродукції в Україні нижча. Тому в країну і приходять великі міжнародні аграрні компанії.


«Всі подальші наші очікування зводяться до того, що витрати на виробництво сільгосппродукції будуть рости, особливо витрати на землю. Тому український бізнес, як свого часу американський, стане перед питанням: як при зростанні витрат збільшити виручку. Єдиний шлях, яким йшли аграрії в США, — адаптувати технології та підвищувати врожайність вирощуваних культур. Залишаться на плаву тільки ті гравці, які будуть інвестувати в нові технології», — підсумував Володимир Коновальчук.

Читайте також: Вчені розробили новий метод оцінки врожайності сільгоспкультур

Виконано за допомогою Disqus