Зараз головне — закриті ринки, а не похолодання — науковець

8 квітня 2020 470 0
Зараз головне — закриті ринки, а не похолодання — науковець
Kurkul.com

Виробники фруктів та ягід зараз більше бояться не заморозків, а закритих через карантин ринків. Якщо вони будуть закриті і у травні, дрібні фермери просто не зможуть збути свою продукцію. Про це у коментарі кореспонденту УНН розповів заступник директора з наукової роботи інституту садівництва НААН України, кандидат сільськогосподарських наук Олександр Ярещенко.

За словами науковця, пониження температур, особливо у південних регіонах, практично на 90% знищило урожай персиків та абрикос.

«Ситуація між різними господарствами неоднозначна, тому що пониження температури йшло смугами. Якщо брати середнє значення по нашому Півдню, то персик, абрикоса десь 90% урожаю знищено. Щодо ранніх сортів суниці, то у теплицях, у когось повністю, а в когось на 20-30% перші квіти теж пошкодились», — сказав Олександр Ярещенко.

Однак науковець зазначив, що різке похолодання не єдине, що загрожує виробникам фруктів та ягід.

«Виробники зараз більше бояться не скільки заморозків, скільки ситуації на ринку, пов’язаної з пандемією коронавірусу. Якщо масові ринки залишатимуться закритими і в травні, коли почнеться сезон ягід, то це буде катастрофа. Особливо для дрібних виробників. Вони просто не зможуть збувати. Наразі ранні ягоди, надходять на ринок, але продаж упав більше ніж на 50%. Не всі зможуть працювати з роздрібними мережами, ритейлом та супермаркетами», — підсумував він.

Читайте також: В Україні можуть знову закрити продовольчі ринки

Виконано за допомогою Disqus