Через посилення швидкості вітру Україну накривають вітрові ерозії

14 квітня 2020 94 0
Через посилення швидкості вітру Україну накривають вітрові ерозії
сrazyagro.comЧерез посилення швидкості вітру Україну накривають вітрові ерозії

Через посилення швидкості вітру (місцями понад 15 м/с) збільшились пилові ерозії у Чернігівській області. Про це на сторінці Facebook господарства «Пламіда», повідомляє Олексій Цигоняко.

Фермери підтверджують, що така ж ситуація спостерігається на території Київської, Житомирської та Кропивницької областей. За словами аграріїв, пилові бурі поширюються на великі території, знищують посіви і шкодять родючості ґрунту. Деякі вважають, що причиною може бути неправильний обробіток грунту, а саме глибока оранка. 

«З роками площа орних земель тільки збільшується, а от нові лісосмуги не створюються. Більшість таких насаджень створено 50–70 років, тому й потребує реконструкції та догляду. Потрібно відновлювати полезахисні смуги, бо одне з їх основних завдань — захист від вітру, і розташовуються вони перпендикулярно до напрямку переважаючого суховійного вітру»,  — вважає співзасновниця та виконавча директорка благодійного фонду Peli can live Яна Боброва.

Читайте також: Яна Боброва: Відновлення лісосмуг ― наш внесок у боротьбу зі змінами клімату

Також вода додає, що роль лісосмуги — це затримка снігу та збереження вологи, стримування вітру та пилових буревіїв, утримання від змивання родючого ґрунту. Це справжній оберіг та інструмент для агровиробників — захист для місцевих жителів від можливого рознесення вітром отрутохімікатів, якими обробляють поля.

Виконано за допомогою Disqus