У пасічника з Кіровоградщини загинуло 2 млн бджіл

29 квітня 2020 596 0
У пасічника з Кіровоградщини загинуло 2 млн бджіл

Більше 2 млн бджіл загинуло в селі Вербівка Новоукраїнського району Кіровоградської області. Пасічник Володимир Заніздра пов’язує це з обробкою поля за 100 метрів від його пасіки мінеральними добривами. Повідомляє Суспільне.

Він розповів, що директор сільськогосподарського підприємства, який обробляв поле, не попередив про проведення робіт. Проте директор підприємства зазначив, що мінеральні добрива не несуть загрози бджолам, попереджати про обробіток ними землі не потрібно.

Пасіка Володимира Заніздри налічує 34 вулики.

«В один вечір 29 бджолиних родин з 34-х померли», — розповів бджоляр. 

З заявою про те, що в нього загинули бджоли Володимир Заніздра звернувся до сільської ради і поліції. Сільська комісія обрахувала збитки Володимира Заніздри у 30 тис. грн.

«Ми повинні зробити лабораторні визначення, від чого загинули бджоли, а також треба взяти на аналіз мінеральні добрива, які вносилися в ґрунт», — розповів сільський голова Петро Магда.

Проте речниця Держпродспоживслужби в області Наталія Шевченко сказала, що через карантин лабораторні обстеження не проводяться.

Володимир Заніздра сподівається, щоб йому відшкодують 30 тис. грн. На ці гроші він планує купити тридцять нових сімей бджіл.

Протягом останніх трьох тижнів до поліції звернулися більше десятка жителів області з приводу загибелі бджіл. Наразі проводяться перевірки, у тому числі і за заявою Володимира Заніздри. 

Нагадаємо, пасічники Тернопільської, Сумської та Чернігівської областей повідомили про масовий мор бджіл.

 

Виконано за допомогою Disqus