В Україні бракує часнику

1 грудня 2015 37 0
В Україні бракує часнику
Іnfosmi.netВ Україні бракує часнику

Виробництво часнику в Україні і зокрема на Тернопільщині не насичує внутрішніх ринків, пише «За збручем».

Відтак цей продукт привозять із-за кордону. Ціна на імпортний часник висока.

Враховуючи курс долара, ціна імпортних продуктів не може знижуватися. Експерти відзначають і психологічний фактор: на ринках простежуються спекулятивні тенденції.

Зростання ціни на часник можна було помітити ще минулого року. Причому дорожчав не лише імпортний продукт, ціни підвищували також українські виробники.Минулої весни ціна імпортного часника сягала 80 грн/кг, український продукт був дешевшим. Цього року ситуація суттєво не змінилася.

«На початку зими, зазвичай, збільшується попит на часник. Ринкові тенденції, на жаль, невтішні. У супермаркетах, магазинах багато імпортного продукту, ціна на який є досить високою. У середньому – 65 грн/кг. Не тішить також той факт, що українські виробники не заповнюють ринки власним продуктом. Зважаючи на те, що західний регіон спеціалізується на аграрному секторі, дефіциту ми не мали б відчувати», — відзначила експерт консалтингової компанії Марія Колесник.

За прогнозами експертів, ціна на часник може і далі зростати. На вартість більшості імпортних продуктів впливатиме курс долара і деякі суб’єктивні тенденції — такі як спекуляція.

Виконано за допомогою Disqus