В Україні зріс рівень зволоження ґрунту

14 травня 2020 464 0
В Україні зріс рівень зволоження ґрунту
Kurkul.com

Початок травня приніс довгоочікувані рясні дощі та нарешті розпочалось поступове покращення засушливого стану земель. Опади спостерігались протягом усього періоду на всій території України. Про це повідомляє сервіс агропогоди Метео Фарм.

Згідно аналітики за І декаду травня, у найбільша кількість опадів випала в Івано-Франківській та Львівській областях, тут кількість опадів майже досягла місячної багаторічної норми. Також значну кількість опадів зафіксовано в Житомирській, Київській, Сумській, Волинській, Закарпатській, Чернівецькій та Полтавській областях.

В Донецькій, Луганській, Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях опадів випало найменше 12-17 мм. Але навіть при такій кількості опадів показник ГТК в Східних та Південних областях дорівнюють 0,8-, що вказує на слабку посуху, та достатню зволоженість.

Порівняти першу декаду травня 2019 р. та 2020 р. можна розглянувши діаграму.

Середньодобова температура ґрунту на Заході коливалась від +11 до +12 °С, в Північних областях +12…+13 °С. В Центральних областях середньодобова температура склала +13…+15 °С, на Сході та Півдні +14…+15 °С.

Мінімальна температура ґрунту на території України опускалась на Заході і знаходилась в межах +3…+5 °С, на решті території коливалась від +4 до +7 °С.

Рівень зволоження ґрунту за першу декаду травня зріс завдяки опадам. Але порівнюючи показники 2019 р. та 2020 р., то перша декада травня 2019 р. мала перевагу у зволожені. Найнижчий рівень зволоження ґрунту 17%-20% зафіксовано на Півдні. Краще зволожені землі Київської, Сумської, Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської області 26% -27%.

Виконано за допомогою Disqus