Опади сприяли припиненню ґрунтової посухи в Україні

20 травня 2020 180 0
Опади сприяли припиненню ґрунтової посухи в Україні

Опади, які пройшли всією територією України, змінили агрометеорологічні умови вегетації всіх с/г культур на більш сприятливі. Про це свідчать дані аналітичної довідки про агрометеорологічні умови і стану посівів с/г культур, опублікованій на сайті НААН.

«На багатьох площах припинилися атмосферна і ґрунтова посухи. Майже не відзначалося суховійні явища», — відзначили в НААН.

У той же час в районах, де кількість дощів було недостатнім для істотного збільшення вологозапасів метрового шару ґрунту, зволоження покращилося в верхніх його шарах, склалися більш сприятливі умови для розвитку пізніх ярих культур, які тривалий час страждали від нестачі вологи саме у верхніх шарах грунту.

Початок травня приніс довгоочікувані рясні дощі та нарешті розпочалось поступове покращення засушливого стану земель. Опади спостерігались протягом усього періоду на всій території України. Про це повідомляє сервіс агропогоди Метео Фарм.

Згідно аналітики за І декаду травня, у найбільша кількість опадів випала в Івано-Франківській та Львівській областях, тут кількість опадів майже досягла місячної багаторічної норми. Також значну кількість опадів зафіксовано в Житомирській, Київській, Сумській, Волинській, Закарпатській, Чернівецькій та Полтавській областях.

В Донецькій, Луганській, Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях опадів випало найменше 12-17 мм. Але навіть при такій кількості опадів показник ГТК в Східних та Південних областях дорівнюють 0,8, що вказує на слабку посуху, та достатню зволоженість.

Виконано за допомогою Disqus