Вчені винайшли штучний захист бджіл від вірусів

18 травня 2020 7326 0
Вчені винайшли штучний захист бджіл від вірусів
kurkul.com

Маленький кліщ Varroa, який поширює хвороби і висмоктує жирове тіло бджоли, є однією з найбільших небезпек для здоров’я бджоли. Проте дослідження явища генетичного саботажу, або пошкодження генів, дає нову надію на боротьбу з цією хворобою. Про це йдеться у матеріалі «Вакцина для бджіл, або штучний імунітет від вароатозу» на Kurkul.com.

За результатами дослідження вчених, спеціальні мікроби кишкового тракту, які створені штучно, можуть захистити медоносних бджіл, методом «самообману», призводячи до самознищення.

Науковці, які зацікавлені у боротьбі зі шкідниками чи іншими проблемами, запевняють, що створення дволанцюгової молекули РНК, що пригнічує активність генів кліща чи вірусу, зменшує випадки заподіяння шкоди бджолам.

«Попередні дослідження показують, що безпосереднє лікування бджіл спеціалізованими РНК також може спрацювати. Але матеріал дорогий для виготовлення і швидко псується. Мікроорганізми кишкового тракту, однак, можуть продовжити продукувати РНК, відновлюючи запаси», — розповів Сіна Леонарда, мікробіолог Техаського університету в Остіні.

Як доповіли науковці в журналі Американської асоціації сприяння розвитку науки «Science», штучно створені мікроби кишкового тракту у взаємодії навіть із молодими бджолами допомогають їх захистити.

«Використання тих бактерій, щоб виробити дволанцюгові РНК, — це «справді інноваційний та крутий спосіб впровадження цієї системи», — зазначив Денніс ван Енгельсдорп, епідеміолог медоносних бджіл з Університету Меріленду (Коледж-Парк).

Проте, за словами Джей Еванса, ентомолога із Дослідницької лабораторії бджільництва в Белтсвілл (Меріленд) від Міністерства сільського господарства США, використання бактерій кишкового тракту для впливу на шкідників, — це «дуже серйозна справа» і він має сумнів, що ці бджоли будуть дзижчати в мигдалевих гаях чи яблуневих садах у найближчому майбутньому.

Читати за темою: Пасічники прогнозують недобір меду та пилку

Виконано за допомогою Disqus