Названо причини масового мору бджіл в Україні

27 травня 2020 1077 0
Названо причини масового мору бджіл в Україні

З початком весняно-польових робіт чимало пасічників скаржаться на масову загибель бджіл. Проте цьгоріч, окрім традиційної шкоди від обприскування квітучих рослин, чимало комах постраждало через вплив отруйних речовин, які розповсюдились під час пилових бурь. Повідомляє SuperAgronom.com, з посиланням на ТСН.

Зазначається, що масовий мор бджіл розпочався цьогоріч на місяць раніше звичного, ще до того, як більшість культури почали цвісти.

Постраждалі пасічники Запорізької, Хмельницької, Тернопільської, Рівненської, Київської, Чернігівської та Кіровоградської областей звернулися до поліції та Держпродспоживслужби. Для встановлення причин загибелі бджіл зразки рослин та комах було направлено в токсикологічну лабораторію.

Читайте також:

Проведена спеціалістами лабораторна експертиза встановила факт отруєння комах не лише «традиційними» хімікатами, але й речовинами, які входять до складу протруйників, якими обробляють насіння перед сівбою.

«Пилова буря підіймає у повітря ці токсичні речовини, а бджола могла потрапляти під цю хмару пилу. Переносячи на собі отруту у вулик комаха могла роздавати токсичний препарат усій сім’ї», — розповів Микола Проданчук, професор, директор Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя МОЗ.

Результати дослідження свідчать, що знайомі усім пестициди стали причиною загибелі лише 20% бджіл, решта комах загинула саме через вплив речовин, які входять до складу протруйників.

Зі слів завідувачки лабораторії «Токсикологічного дослідницько-випробувального центру фізико хімічного аналізу» Алли Гринько, у багатьох випадках в препаратах виявляють діючі речовини, які не заявлені виробником. Причиною цьому є високий рівень фальсифікації на вітчизняному ринку агрохімікатів.

Виконано за допомогою Disqus