Аграрії щорічно втрачали 16 млрд грн через соєві правки — думка

22 травня 2020 596 0
Олег Тарасов, народний депутат України, член фракції політичної партії «Слуга Народу»
Kurkul.comОлег Тарасов, народний депутат України, член фракції політичної партії «Слуга Народу»

Аграрії, котрі вирощують сою, під час дії «соєвих поправок» несли втрати у щонайменше $10/т. Загальна сума втрат оцінюється експертами у 15-16 млрд грн щорічно. Про це заявив Олег Тарасов, народний депутат України, член фракції політичної партії «Слуга Народу» у блозі на AgroPolit.com.

Читати за темою: Президент підписав законопроєкт про скасування «соєвих правок»

«У той же час, ринок відреагував на такі умови зменшенням посівних площ. Для прикладу, посівні площі під соєю у 2019 р. склали 1 млн 580 тис. га, що на 220 тис. млн га менше, ніж у 2018 р. Загальна ж сума втрат аграріїв під час дії «соєвих поправок» оцінюється експертами у 15-16 млрд грн. Щорічно», — сказав Олег Тарасов.

Він додав, що з 1 січня цього року набуло чинності і положення щодо невідшкодування ПДВ при експорті ріпаку (свиріпи), що знову не обійшлось без негативних наслідків для посівної кампанії та прирекло частину фермерів на нові збитки. Тому сьогодні, як ніколи, є актуальним остаточне скасування «соєвих поправок».

«На мій погляд, враховуючи, що на світ насувається економічна та продовольча криза, ми досить вчасно домоглися скасування таких штучних та збиткових бар’єрів як «соєві поправки». Аграрний сезон, фермери та їхні господарства не могли більше чекати. Аграріям слід прогнозувати посівну кампанію та маркетинговий рік, рахувати витрати та розуміти, якими будуть ціни на вирощену продукцію. Завдання держави – лише вчасно підставити своє плече та не допускати у подальшому таких загрозливих для галузі ситуацій, як у випадку з «соєвими поправками», — зазначив Олег Тарасов.

Виконано за допомогою Disqus