Названо найпридатніші для вирощування амаранту регіони

19 червня 2020 374 0
Названо найпридатніші для вирощування амаранту регіони

В Україні ідеальними для вирощування амаранту вважаються ґрунти Дніпропетровської, Кіровоградської, Черкаської та Вінницької області. Про це розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда в матеріалі «Вирощування амаранту в Україні націлене на переробку та експорт» на Kurkul.com.

При виборі регіону для вирощування амаранту фахівець також радить звернути увагу на вибір сорту культури. Вітчизняна селекція представлена такими сортами, як — Харківський1, Студентський, Ультра, Лєра та інші. Новачкам Олександр Дуда рекомендує починати з сорту Лєра.

«Наразі в Україні також представлено не більше 5% іноземних сортів амаранту. Є непогані сорти російської селекції, а також високоврожайні гібриди американської селекції, але в Україні присутні 19 вітчизняних гібридів, які мають попит у аграріїв», — відзначив голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції.

Зі слів Олександра Дуди, наразі амарантом в Україні засіяно близько тисячі гектарів, проте посівна кампанія триває, тож загальна площа сівби очікується на рівні 2 тис. га.

«Це дещо менше за торішній результат — 3800 га, — проте це не крок назад у розвитку амарантової галузі України. Хоч площі цьогоріч менше, валовий збір очікується вищим. Середня врожайність амаранту становить близько 2 т/га, однак цей показник не є найвищою врожайністю цієї культури. Потенціал сортів розрахований на 4 тонн насіння з гектара. При цьому, ціна тонни амаранту коливається в межах 20-25 тис. грн», — підсумував експерт.

Читати за темою: Виробники амаранту збільшать географію збуту продукції переробки

Виконано за допомогою Disqus