Нардеп назвав переваги прийняття законопроєкту про розпаювання державних земель

14 липня 2020 55 0
Нардеп назвав переваги прийняття законопроєкту про розпаювання державних земель
Kurkul.com

Окрім встановлення соціальної справедливості щодо одержання паю працівниками держпідприємств, як це ще в 90-х роках було зроблено працівниками колгоспів, законопроєкт №3012-2 є важливим для економіки держави. Про це повідомив один із авторів документу народний депутат, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління у сфері агропромислового комплексу Олег Тарасов, інформує AgroPolit.com.

Нагадаємо, що вчора, 13 липня, Верховна Рада ухвалила в повторному першому читанні законопроєкт №3012-2 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю)».

Як зазначив Олег Тарасов, лише у сфері АПК налічується близько 500 державних установ та підприємств і майже всі вони згідно з фінзвітами є збитковими. Насправді, за різними договірними схемами на землях таких підприємств працюють інші зацікавлені приватні особи, або фірми. При цьому оплата за можливість обробітку землі становить в середньому $200 за 1 га землі.

«Утримання збиткових господарюючих суб’єктів завдає колосальних збитків державі, при цьому розкрадаються мільярди гривень, які не потрапляють ні в бюджет, ні в розвиток самих підприємств», — повідомив нардеп. 

Він зазначив, що у цьому контексті потрібна нова стратегія стосовно розвитку Національної академії агарних наук України та ïï дослідних господарств і підприємств.

«Ми втрачаємо лідерські позиції в галузі племінного тваринництва, насінництва, вирощування унікальних сортів. Тому, окремим питанням є ефективність та подальша доцільність використання значних обсягів державних сільськогосподарських земель академією», — додав Олег Тарасов.

Що стосується суті законопроєкту, то прописано, що приватизація земель сільськогосподарських підприємств може здійснюватися як в процесі приватизації самих підприємств, так і без ухвалення рішення про їх приватизацію, на підставі рішення органу, до сфери управління якого належить підприємство, а також під час ліквідації підприємств.

При цьому, під час приватизації земель підприємств здійснюється розподіл їхніх сільськогосподарських угідь. До 40% земель розподіляється між працівниками підприємства та пенсіонерами з їх числа, працівниками державних і комунальних закладів соціальної сфери (площа земель, що передається у власність одного працівника підприємства або пенсіонера з-поміж колишніх працівників підприємств, визначається за середнім розміром паю у районі, а для працівників закладів соціальної сфери не може перевищувати 2 га).

«До 20% земель передається у власність учасникам бойових дій розміром ділянок до 2 га для ведення особистого селянського господарства. Не менше ніж 40% передається в оренду на земельних торгах (крім випадків приватизації земель підприємств у зв'язку з приватизацією самих підприємств). У разі приватизації земель підприємств у зв'язку з приватизацією самих підприємств, землі, що залишилися після розподілу між працівниками підприємства, працівниками державних і комунальних закладів соціальної сфери та учасниками бойових дій, передаються в оренду на 50 років господарському товариству, на яке перетворюється підприємство», — повідомив Олег Тарасов.

Також законопроєкт передбачає, що несільськогосподарські угіддя та землі несільськогосподарського призначення, що перебувають у постійному користуванні підприємства, під час його ліквідації передаються в комунальну власність територіальних громад за місцем їх розташування.

Читайте також:

 

Виконано за допомогою Disqus