Експерт розповів, як обрати ґрунтообробну техніку що зберігатиме вологу

16 липня 2020 123 0
Експерт розповів, як обрати ґрунтообробну техніку що зберігатиме вологу

Боротьба за кожен грам вологи спонукає і спонукатиме зміну вимог до сільгоспмашин. Про це йдеться у матеріалі «Степ наступає. Як правильно провести акліматизацію техпарку» на Traktorist.ua.

Як зазначив Вадим Колісник, керівник відділу торгівлі компанії «Ведерстад Україна», за таких умов сівалки традиційного висіву (які не є посівними комплексами) будуть відходити у т.з. «зону технологічної непридатності», місцем якої може слугувати п’єдестал або дальній куток ангару в господарстві.

«Під сівбу такими агрегатами треба проводити кілька попередніх операцій, а це все час та витрати, втрата вологи, тому надалі аграрії все-таки надаватимуть перевагу комплексним машинам, здатним проводити сівбу у важких умовах або безпосередньо в стерню — залежно від технології», — розповів Вадим Колісник. 

На його думку, в ідеалі необхідно починати оновлення техпарку з ґрунтообробної техніки, оскільки вона на сьогодні виконує дуже важливу функцію: зберігає вологу і готує посівне ложе.

«Під час жнив діє «правило 24 годин». Після проходу комбайна через стерню, пори, щілини відбувається дуже інтенсивне випаровування дорогоцінної вологи, тому впродовж 24 годин потрібно створити мульчу у поверхневому шарі, зруйнувати капілярність і перемішати пожнивні рештки з ґрунтом. Це провокує проростання падалиці та мінералізацію решток. Далі за допомогою лущильника слід знищити падалицю й переходити до посіву. Правильно підібрана техніка розкриває потенціал культур», — розповів експерт.

Велика перевага компанії Väderstad, як виробника сільгосптехніки, полягає у її здатності запропонувати комплексні рішення, використання котрих допомагає зберегти вологу та підвищити рентабельність. Такими агрегатами є лінійка сівалок Rapid, здатна працювати за різними технологіями (окрім «нульової») та за деяких умов може проводити сівбу безпосередньо в стерню. Аналогічні можливості забезпечує лінійка сівалок Spirit.

Окрім того, компанія пропонує сівалки для «нульового» обробітку Seed Hawk, виробництво яких відбувається на заводі в Канаді. В Україні вони працюють і є можливість зробити передзамовлення.

Асортимент компанії також передбачає рішення для збереження вологи у вигляді навісної міні-сівалки BioDrill для висіву сидеральних культур.

Виконано за допомогою Disqus