Посівні площі під технічними коноплями продовжують зменшуватись

10 серпня 2020 50 0
Посівні площі під технічними коноплями продовжують зменшуватись
Kurkul.com

Незважаючи на багатий попередній досвід вирощування і переробки технічних конопель, в даний час ринок технічних конопель в Україні перебуває в занепаді.
Про це пише Pro-Consulting.

Площа посівів скоротилася в 2018 році відразу на 60,7% в порівнянні з 2017-м, продовжилася негативна тенденція і в 2019 році. 

Моніторинг ринку технічних конопель показує, що головними негативними факторами впливу на нього є:

  • необхідність отримання ліцензії;
  • відсутність сучасних потужностей з переробки конопляної сировини;
  • низька платоспроможність населення.

Читайте також: Фермер з Кіровоградщини між соняшником вирощував коноплі

Основним напрямком бізнесу на ринку технічних конопель є виробництво насіння на експорт. Інша продукція з конопель перебуває в категорії нішевої та не витримує конкуренції з масовим сегментом. Наприклад, конопляна олія користується обмеженим попитом у послідовників здорового способу життя, і не може конкурувати за ціною з соняшниковою.

Аналіз ринку технічних конопель в Україні показує, що його перспективи пов'язані зі зростанням органічного сегмента виробництва і споживання продукції в світі. Вітчизняні коноплярі могли б нарощувати поставки насіння, масла і волокна на платоспроможні ринки Євросоюзу та інших країн. У разі створення стабільних каналів реалізації продуктів з конопель стане вигідним створювати на території нашої країни відповідні переробні підприємства.

Виконано за допомогою Disqus