На Вінниччині фермери втрачають урожай через посуху

14 серпня 2020 4941 0
На Вінниччині фермери втрачають урожай через посуху

У Ямпільському р-ні Вінницької обл. фермер втратив через посуху 6 га кукурудзи на суму 100 тис. грн. Про це повідомляє 33kanal.com.

У Сергія Калмацуя з Ямпільщини згоріло від сонця 6 га кукурудзи через відсутність дощів протягом останніх 2 місяців.

 « А тепер думаю, як це все переробити і де знову знайти гроші на зерно. Вже згоден на те, щоб фермери, котрі вирощують худобу, вибрали собі щось з цього на силос безкоштовно», — розповідає фермер.

Постраждав не лише він, а й усі фермери поблизу Ямполя. Врятувалися від втрат ті, у кого був полив.

Зазначається, що ще навесні на Вінниччині фіксували критично низький рівень вологи в родючому шарі ґрунту — менше половини. А у липні рівень вологи у ґрунті впав до 20%. Причому, така ситуація загалом по всій області. З 480 тисяч гектарів кукурудзи вціліло мало урожаю.

«Ми вже два роки фіксуємо підвищення температури на кілька градусів. Вінниччина поступово переходить до степової зони. На жаль, поки що механізмів відшкодування за втрачений урожай немає. Підраховувати збитки будемо згодом», — розповідає Василь Темченко, керівник управління організації виробництва продукції рослинництва департаменту агропромислового розвитку, екології та ресурсів Вінницької ОДА.

Кліматологи та аграрії стверджують: з кінця 90-х років в Україні не було жодного, що називається, холодного року. Середня температура за рік була вищою за норму. Тому варто подбати про гібридні сорти і про достатній полив. Та без допомоги держави фермерам не справитись.

Читати за темою:

Виконано за допомогою Disqus