Аграрії попереджають про можливий голод в Україні

7 вересня 2020 1148 0
Аграрії попереджають про можливий голод в Україні
Kurkul.com

Аграрії України б'ють на сполох: вже через рік-два наша країна може зіткнутися з масштабною нестачею продовольства. На Україну насувається кліматична катастрофа. Уже в цьому році її наступ сповна відчув південь країни, а також її захід. Про це йдеться у матеріалі «Втрати від посухи. Чи подасть уряд «сильну» руку українським аграріям» на АgroРolit.com.

На заході через масштабні весняно-літні повені пропало на корені, було змито і замулено, багато врожаю. На півдні держави, навпаки, не було зовсім дощу. Велика посуха та спекотне літо знищили урожай. Фермери Одеської, Миколаївської та Черкаської областей рахують збитки. З приходом осені немає що збирати.

«У моєму господарстві постраждали майже 100% посівів на площі 3,8 тис. га, з яких загинуло 65%. З решти площі ми зібрали 350-400 кг зерна. Вже подали всі акти на списання, всі документи, згідно з переліком, який нам надала адміністрація. Але на цьому все й закінчилося», — розповів Дмитро Зеленьков, керівник ТОВ «Дунай Агрос».

Аналогічна ситуація у багатьох господарствах. Багатьом навесні довелося брати кредити, щоб обробити і засіяти поле. А тепер врожай згорів на корені, і віддавати позичене буде нічим. У тих селах, де була невелика кількість опадів, вдасться зібрати хоч якийсь урожай, а в інших — пропало все.

«Вчора обійшов поле з кукурудзою і зрозумів — все кінчено. Кукурудза повністю догорає, майже не викинула качан. Соняшник також горить і він не «наллється» так, як потрібно, але щось вродить, бо ця культура має стержневий корінь, краще переносить засуху і спеку. Кукурудзи та сої майже немає», — повідомив Петро Тимошенко, фермер.

Також брак вологи гостро відчувається на Вінниччині, Тернопільщині, Хмельниччині та в інших областях, проте тут ситуація краща.

І, на жаль, прогнози учених-кліматологів невтішні. Агрокліматичні умови в нашій державі змінюватимуться не в кращий бік. Роки ставатимуть дедалі посушливішими, і нам всім слід готуватися до того, що Україна вже не буде житницею, як це було тисячоліттями.

Отже, експерти наголошують, що потрібно якомога швидше переорієнтовувати аграрний сектор на посухостійкі культури, які можуть давати врожай і в умовах обмеженої вологи, адже держава може повністю втратити аграрний сектор.

Читати за темою: 

Виконано за допомогою Disqus