В Таджикистані садять картоплю на другий урожай

22 серпня 2020 140 0

Більше 280,9 тис. т картоплі вже вироблено фермерськими та громадськими господарствами Таджикистану станом на 7 серпня поточного року. Як повідомляє міністерство сільського господарства країни, всього картопля в фермерських та громадських господарствах посаджена на площі понад 33 тис. га. Збір картоплі проведений з площі понад 8,4 тис. га. Про це повідомляє Kurkul.com з посиланням на avesta.tj.

За даними джерела, в багатьох районах республіки триває повторна посадка картоплі. До теперішнього часу картопля вже висаджена на площі близько 1,1 тис. га, що становить 14,4% від прогнозного плану.

В першому кварталі 2020 року в Таджикістані сталось помітне зростання цін на вітчизняну сільгосппродукцію, особливо на картоплю.

У другій декаді квітня особливо різко в ціні піднялась картопля: якщо на початку березня на ринках Душанбе вартість 1 кг становила в середньому 4 сомоні (10,6 грн), то до 20 квітня — від 6 до 9 сомоні (16-24 грн).

Цікаво, що найдешевше картоплю тоді можна було купити на прибазарних ярмарках, але в обмеженому обсязі — не більш п'яти кілограм в одні руки. «Щоб усім вистачило», — пояснювали тоді продавці.

Дефіцит картоплі в Таджикистані пов'язували з тим, що минулорічний урожай закінчився, а новий ще не дозрів. При цьому завозити картоплю з Китаю і Афганістану через закриті кордони не було можливості, а частка імпорту картоплі з Росії та Узбекистану занадто мала.

За різними оцінками щорічна потреба країни в картоплі становить близько 1-1,2 млн. т.

Виконано за допомогою Disqus