У «падіннях» на ринку дистрибуції винні як виробники, так і самі дистриб’ютори — думка

18 серпня 2020 288 0
У «падіннях» на ринку дистрибуції винні як виробники, так і самі дистриб’ютори — думка
Kurkul.com

Чиста маржа прибутку дистриб’юторів до 2010 р., а була приблизно 40%. Потім знизилася до 30%, 2012-2013 рр. ще була 15%, але з 2014 року почала стрімко знижуватися. Зараз вона на рівні 2-3%. Про це розповіла представниця компанії-дистриб'ютора, яка працює на ринку понад 15 років, у відео «Сповідь дистриб'ютора: хабарі, відкати, майбутнє ринку насіння і агрохімії» на YouTube-каналі Latifundist.

За словами експерта, багато у чому винна конкуренція. До аграрія почали їхати більше дистриб'юторів, постачальників, все щось пропонували. Почалася битва цін. Плюс Syngenta, Bayer, BASF почали більше завозити товару, при цьому збільшуючи кредитну надбавку. 

Читати за темою: Фермери оплачуватимуть прямі продажі виробників зі своєї кишені — думка

«За статистикою в Syngenta або Bayer все було відмінно, обсяги продажів росли. Але товар «на складі» залишався. Він застрягав у дистриб'ютора і до кінця не продавався. З різних причин. Суб'єктивні — ціновий демпінг окремих дистриб'юторів, конкуренція генериків. Об'єктивні — то, на що ти не вплинеш, у першу чергу — погода», — зазначила вона.

За словами представниці, не тільки великі виробники винні у ситуації на ринку. Значною мірою її сформувала і поведінка окремих дистриб’юторів, витрати яких не співвідносились із реальними доходами, а з компаній «вимивались» кошти. Спікерка наводить приклад засновника компанії «Імперія Агро» Юрія Оцабрика — типового представника українського бізнесу з гаслом: «Жити зараз, поки є гроші, не думаючи, що буде завтра». За її словами, компанія агресивно продавала все і всім, набравши великий штат вчорашніх випускників університетів, маючи на меті отримати доступ до всіх клієнтів.


Дивіться також:

Виконано за допомогою Disqus