Виробництво молока збиткове, незважаючи на ріст цін

19 серпня 2020 196 0
Виробництво молока збиткове, незважаючи на ріст цін
Kurkul.com

Маржа сільгосппідприємств у середньому залишається дуже низькою, навіть незважаючи на зростання закупівельних цін молока за останні два місяці. Про це повідомляє infagro.com.ua.

«Ціна молока, виробленого сільськогосподарськими підприємствами за два тижні трохи виросла і зараз становить 9−10,6 грн/кг, залежно від якості, обсягів і регіону збору. Вартість молока, виробленого в господарствах населення залишається без змін: 5−6 грн/кг без ПДВ», — йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що разом з відпускною ціною ростуть і витрати на корми, дуже серйозно подорожчали олійні, особливо соняшник, виробники скаржаться також на неврожай і дефіцит кукурудзи.

Читайте також: Фермер Василь Стефурак подарував кіз соціальному центру на Львівщині

«При цьому і переробники зараз теж не заробляють — вартість молока від населення вже місяць як впирається в собівартість виробництва пар СОМ + масло і сирний продукт + масло, а середні ціни на молоко сільгосппідприємств вже майже «з'їли» маржу сироварів. Тому зниження споживчого попиту, яке передбачається в осінньо-зимовий період, може серйозно вплинути на весь виробничий ланцюжок і «вибити» з ринку низькопродуктивних операторів», — вважають аналітики.

Крім цього, після прохолодних травня і червня, в липні в Україну прийшла спека, що відразу позначилося і на удоях — темпи зниження виробництва молока прискорилися. Це підтверджується і даними Держстату.

«За результатами семи місяців в країні офіційно вироблено 5,5 млн. тонн молока, що на 3,9% нижче аналогічного періоду минулого року. Падіння в господарствах населення становить -5,1%, зниження по сільгосппідприємствах за цей же період -1,1%», — додають експерти.

Слід підкреслити, що поголів'я скорочується приблизно однаково за категоріями, загальне зниження на 1 серпня, розраховане Держстатом, становить — 6,3% до аналогічної дати минулого року.

Виконано за допомогою Disqus