На Півдні горить соняшник — агроном

24 серпня 2020 372 0

Через посуху найбільших втрат врожаю соняшнику зазнали агровиробники південних регіонів України. І хоч проблема з вологою для тамтешніх аграріїв не нова, врожайність культури у нинішньому сезоні все ж нижча середньорічних показників. Повідомляє SuperAgronom.com.

У господарстві «Запоріжжя-Агро» (Запорізька область) соняшником засіяно 4 тис. га площ. Через пізні строки посіву збирання врожаю заплановано на першу декаду вересня.

«Через дефіцит вологи навесні строки посіву соняшника довелось змістити на 2 тижні. Сходи отримали пізно, окрім цього, через їх нерівномірність та слабкість спостерігалась сильна конкуренція з бур’янами. Наразі у посівах відзначено розвиток септоріозу та іржі, подекуди дуже сильний. Минулого сезону середня врожайність становила 1,7 т/га, цьогоріч розраховуємо вийти хоча б на 1,5 т/га. Основний масив площ під соняшником розміщений на території, де вологи протягом сезону було обмаль», — розповідає агроном господарства  Михайло Петращук.

З його слів, у третій декаді липня на частині площ випало близько 77 мм опадів, при місячній нормі у 47 мм. Проте, через їх надмірну кількість, ґрунт не зміг засвоїти усю одержану вологу, частину просто змило.

Читайте також: Аграрії Півдня розпочали збір соняшнику при середній врожайності 1,4 т/га

На Миколаївщині з соняшником теж проблеми, місцеві агровиробники уже розпочали обмолот культури, проте результати залишають бажати кращого. Приміром у ФГ «Орбіта» з одного гектара збирають в середньому 0,5-0,8 т насіння.

«Немає що говорити, соняшник горить. Два днів тому розпочали збирання, врожайність — 0,5-0,8 т/га. До цього опадів фактично не було, а де й випало 5 мм то за 2 години все висохло…», — розповідає Олег Біднина, головний агроном ФГ «Орбіта».

На площах, де культуру соняшник вирощують на зрошенні, ситуація з врожайністю краща. Зокрема, у ФГ «Геліос-1» (Херсонська область) середній показник врожайності культури становить 2,1 т/га.

«Сіяли соняшникSyngenta та Pioneer, на 170 га площ соняшник вирощуємо на зрошенні, 96 га — на богарі. Сіяли соняшник 25 квітня, постійно працюємо з культурою тому і проблем з хворобами та шкідниками не спостерігалось. Місцями було зафіксовано поодинокі випадки прояву філодій, проте нічого критичного. Жнива культури розпочали 2 дні тому, наразі обмолотили 10 га. Середня врожайність становить 2,1 т/га, минулого року даний показник сягав 2,7 т/га», — розповів Руслан Ярченко, головний агроном ФГ «Геліос-1».

Читати за темою: Фермери Кіровоградщини втрачають урожай кукурудзи та соняшнику

Виконано за допомогою Disqus