Україна може знизити залежність від імпорту добрив — думка

31 серпня 2020 98 0

Україні слід уважно вивчити досвід Туреччини у підходах до обігу аміачної селітри, особливо в контексті нещодавнього вибуху цієї речовини у порту Бейрута. Про це пишуть експерти Українського інституту майбутнього, пише «УНІАН».

Зазначено, що високі техногенні, терористичні та екологічні ризики, пов'язані з аміачною селітрою, стали хорошим приводом для деяких держав диверсифікувати свою економіку і відмовитися від зовнішньоекономічних залежностей. Зокрема, експерти звертають увагу на досвід Туреччини, яка кілька років тому повністю заборонила імпорт аміачної селітри (нітрату амонію) на свою територію. Будучи одним із найбільших в регіоні імпортерів нітрату амонію (400-800 тис. т у рік), Туреччина давно виношувала плани щодо позбавлення свого агропромислового комплексу залежності від закордонних поставок, і в першу чергу – російських.

«Протягом останніх 10 років турецький уряд видав величезний карт-бланш вітчизняним хімікам, максимально сприяючи розширенню, розвитку та оновленню турецьких підприємств з виробництва аміачної селітри та інших мінеральних добрив», — йдеться у повідомленні.

Відзначається, що Міністерство сільського господарства Туреччини видало циркуляр про істотні обмеження в імпорті селітри в лютому 2015 року, а на початку червня 2016 року турецький уряд прийняв рішення повністю заборонити імпорт будь-яких добрив, у складі яких є аміачна селітра.

На думку експертів, даний крок вплинув не тільки на безпеку країни, але й призвів до зростання виробництва добрив в країні.

Читайте також: Експерти наголосили на необхідності фосфорного живлення рослин РКД

«До теперішнього моменту Туреччина є одним із найуспішніших експортерів міндобрив у регіоні. Таким чином, Туреччина, заборонивши імпорт аміачної селітри, наклавши істотні обмеження на її перевезення всередині держави, істотно розширивши власну базу виробництва і оновивши її інфраструктуру, зуміла вирватися із залежності від зовнішніх поставок хімікатів для свого сільського господарства», — вважають спеціалісти.

Експерти відзначають, Україна, будучи країною зі своїми розвиненими хімічними підприємствами, сьогодні до 40% необхідного країні річного обсягу аміачної селітри імпортує.

«Щорічний обсяг споживаної аміачної селітри становить понад 2 млн т. Україна може виробляти весь цей обсяг, але імпортує близько 700 тис. т у рік», — повідомляють аналітики.

Виконано за допомогою Disqus