Бюджет 2016 загоне аграріїв у тінь — думка

15 грудня 2015 46 0
Бюджет 2016 загоне аграріїв у тінь — думка
Gazeta.uaБюджет 2016 загоне аграріїв у тінь — думка

Аграрний бюджет, запропонований Кабінетом міністрів України у розрізі держбюджету на 2016 р., позбавляє галузь шансів на розвиток або навіть стагнацію. Таку думку висловив депутат Верховної Ради України Іван Мірошниченко, пише «АПК-інформ».

За його словами, Уряд ставить аграріїв перед вибором ліквідації або переходу в тіньовий сектор економіки.

«Проект податкової реформи від Мінфіну формально зберігає спеціальний режим оподаткування ПДВ для галузі, але фактично аграрії втрачають три чверті нарахованої суми. Виробники отримають тільки 25%. Основна ж частина — 75% буде перерахована до бюджету. При цьому основний фінансовий документ країни не передбачає додаткових програм, компенсуючих ці втрати», — зазначив депутат.

Також він додав, фактичне скасування спецрежиму — величезний ризик для розвитку тваринництва, зокрема молочного напряму і вирощування ВРХ, адже у разі масового вирізання худоби галузь припинить існування.

«Необхідно припинити дискримінацію галузі у питанні повернення експортного ПДВ. ПДВ потрібно повертати прозоро, через спецрахунки в автоматичному режимі. Уряду потрібно документально адаптувати і почати виконувати рекомендації парламентського аграрного комітету з адміністрування відшкодування ПДВ. У разі прийняття закону, його необхідно повертати з 1 січня 2016 р., а не чекати по півроку. За рахунок цього $1,5 повернеться в агросектор», — підкреслив Іван Мірошніченко.

Крім того він зазначив, що у разі скасування сільгоспвиробникам податкової пільги у вигляді спрощеної системи, вони просто перестануть платити податок на прибуток і стануть масово йти у тінь.

Виконано за допомогою Disqus